Διεθνή

Γαλλία: Νέα Πρωθυπουργός σε πολιτικό φόντο

Γαλλία: Νέα Πρωθυπουργός σε πολιτικό φόντο

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters/borne/lefigaro

Αυτή είναι η δεύτερη φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία και η πρώτη φορά από το 1991 που διορίζεται γυναίκα σε αυτή τη θέση.

Η σημερινή υπουργός Εργασίας, Ελίζαμπεθ Μπορν, ορίστηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν για να διαδεχτεί τον Ζαν Καστέξ στο Ματινιόν. Αυτή είναι η δεύτερη φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία και η πρώτη φορά από το 1991 που διορίζεται γυναίκα σε αυτή τη θέση.

Το όνομά της ακουγόταν για το πρωθυπουργικό αξίωμα εδώ και αρκετές εβδομάδες. Η 61χρονη Ελίζαμπεθ Μπορν διαδέχεται τον Ζαν Καστέξ στην πρωθυπουργία, τρεις εβδομάδες μετά την επανεκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν για δεύτερη θητεία στην ηγεσία της Γαλλίας. Η σημερινή υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης και Ένταξης, Ελίζαμπεθ Μπορν, είχε καταλάβει, κατά την πρώτη πενταετία, τις θέσεις της Υπουργού αρμόδιας για τις μεταφορές και, στη συνέχεια, της Υπουργού Οικολογικής και Αλληλεγγύης Μετάβασης.

Είναι η δεύτερη γυναίκα που κατέχει αυτή τη θέση, η μόνη γυναίκα που το έχει κάνει είναι η Εντίθ Κρεσσόν, το 1991, διορισμένη από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανσουά Μιττεράν.

Η νέα Πρωθυπουργός φέρει στις πολιτικές αποσκευές της τις επιρροές από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, πριν προσχωρήσει στο κίνημα υπό τον Μακρόν. Η κομματική μήτρα είναι, λοιπόν, κοινή για την Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι κεντροαριστερές καταβολές του ανώτατου διοικητικού στελέχους του δημοσίου τομέα αποτελούν ουσιαστικά μήνυμα που εκπέμπει ο ημερινός Γάλλος Πρόεδρος στα αριστερά του κέντρου, προσπαθώντας να προσελκύσει όσο τα δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους από τον χώρο του σπαρασσόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος και της ευρύτερης ευρωπαϊκής και πολιτικά φιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας.

Ο Ζαν – Λυκ Μελανσόν, επικεφαλής της γαλλικής ριζοσπαστικής αριστεράς, αντιλήφθηκε τις πολιτικές προεκτάσεις της επιλογής αυτής του Μακρόν. Ο αειθαλής Μελανσόν, με κοινή προέλευση  από το άλλοτε κραταιό Σοσιαλιστικό Κόμμα εκτίμησε ότι στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου το πρωθυπουργικό αξίωμα θα καταληφθεί από τον ίδιο. Για αυτόν τον λόγο, εξάλλου, έκανε λόγο για «σύμβαση  ορισμένου χρόνου», αναφερόμενος στο πρόσωπο της νέας Πρωθυπουργού.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments