Πολιτική

Ταξίδι Μητσοτάκη ΗΠΑ: Να μην επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο

Ταξίδι Μητσοτάκη ΗΠΑ: Να μην επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο
Ταξίδι Μητσοτάκη ΗΠΑ: “Η Ευρώπη έχει λάβει τις πιο σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός

Σε μια σειρά από ζητήματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και τα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο D. Ignatius στο πανεπιστήμιο Georgetown University.

Για τις κυρώσεις στη Ρωσία

“Η Ευρώπη έχει λάβει τις πιο σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει δυναμώσει το ΝΑΤΟ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν μη τι άλλο ο Πούτιν καταλαβαίνει ότι βρίσκει απέναντί του μία συμμαχία που είναι πιο δυνατή και με νέο αίσθημα στόχου ξεκάθαρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι τα πράγματα δεν έχουν έρθει όπως περίμενε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι για χώρες όπως η Ελλάδα που έχει δεσμούς με τη Ρωσία δεν είναι εύκολη η απόφασή της να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «πάντοτε πιστεύουμε ότι οι διαφορές διαμάχες πρέπει να λύνονται με βάση το διεθνές δίκαιο».

Για τη συμπεριφορά της Τουρκίας

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις των προηγούμενων εβδομάδων από τουρκικά μαχητικά πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός λέγοντας ότι δεν μπορεί ένα μέρλος του ΝΑΤΟ να παραβιάζει τον εναέριο χώρο ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ. Αυτές τις συμπεριφορές πρέπει να σταματήσουνε.

Ας συμφωνήσουμε ότι δεν θα προκαλούμε και ο ένας τον άλλον και μιλάω με την αυτοπεποίθησή μιας χώρας που δεν έχει προκαλέσει την Τουρκία αλλά έχει την ικανότητα και τις ένοπλες δυνάμεις για αποτροπή για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την αυτονομία μας, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για το αν θα θέσει στον Τζο Μπάιντεν τις τουρκικές προκλήσεις ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτή είναι μία συνάντηση που θα ενισχύσει τις διμερείς μας σχέσεις, είμαι εδώ για να μιλήσω για την Ελλάδα και πως η Ελλάδα μπορεί να δουλέψει μαζί με τις ΗΠΑ και αναφέρθηκε στα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της θέσης της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για το ρωσικό φυσικό αέριο

Αναφορικά με ένα ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι όσον αφορά στο φυσικό αέριο δεν μπορεί να συμβεί γιατί θα πυροβολούσαμε τα πόδια μας. Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη εξαρτάται πάρα πολύ ακόμη από το ρωσικό φυσικό αέριο και αυτό δεν θα αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη. Δεν μπορούμε πολύ απλά να αντικαταστήσουμε το ρωσικό φυσικό αέριο μέσα σε ένα χρόνο ή μέσα σε ένα μήνα, όμως μπορούμε να διαφοροποιήσουμε τις πηγές Αλλά αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι θα υπάρξει συναίνεση στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο να επιβάλλουμε κυρώσεις για το φυσικό αέριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments