Διεθνή

Ερντογάν: Τι είπε με τη Σουηδή πρωθυπουργό και τον Φινλανδό πρόεδρο

Ερντογάν: Τι είπε με τη Σουηδή πρωθυπουργό και τον Φινλανδό πρόεδρο
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο με τον πρόεδρο της Φινλανδίας όσο και με την πρωθυπουργό της Σουηδίας με τα αιτήματά του να διευρύνονται μετά την τρομοκρατία και στο θέμα της άρσης του εμπάργκο εξαγωγών όπλων

Τηλεφωνικές επαφές είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη Σουηδή πρωθυπουργό και τον Φινλανδό πρόεδρο σε μία προσπάθεια να βρεθεί “χρυσή τομή” ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον, δήλωσε ότι η Άγκυρα αναμένει συγκεκριμένα βήματα σχετικά με τις ανησυχίες της για τρομοκρατικές οργανώσεις, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Ερντογάν έθεσε επίσης το θέμα της άρσης του εμπάργκο εξαγωγών όπλων που επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά την εισβολή της στη Συρία το 2019 θα πρέπει να αρθεί.

Η Άγκυρα λέει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία φιλοξενούν άτομα που συνδέονται με την μαχητική ομάδα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Επικοινωνία ωστόσο  έγινε και με τον Φινλανδό πρόεδρο Νιινίστο, καθώς όπως είπε ο ίδιος είχε «ανοιχτές και άμεσες» συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσουν την προσπάθεια της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Δήλωσα ότι ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Τουρκία θα δεσμευτούν η μία για την ασφάλεια του άλλου και έτσι η σχέση μας θα γίνει ισχυρότερη», έγραψε ο Νιινίστο στο Twitter μετά την επικοινωνία.

“Η Φινλανδία καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Ο στενός διάλογος συνεχίζεται.”

Η Τουρκία εξέπληξε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα διαφωνώντας με την ένταξη των δύο χωρών, αλλά οι δυτικοί ηγέτες εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι οι αντιρρήσεις της Άγκυρας δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο για τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments