Ελλάδα

Παγώνη: “Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία στην ασθένεια”

Παγώνη: “Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία στην ασθένεια”
Παγώνη: Η ευλογιά των πιθήκων έχει φέρει μεγάλο συναγερμό στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα γι' αυτήν την κατάσταση αναφέρθηκε η Ματίνα Παγώνη

Η ευλογιά των πιθήκων έχει φέρει μεγάλο συναγερμό στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα γι’ αυτήν την κατάσταση αναφέρθηκε η Ματίνα Παγώνη.

Η γνωστή παθολόγος και πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, μιλώντας στο ΑΝΤ1, όπου επεσήμανε πως «είναι μεταδοτικό νόσημα, αλλά δεν χρειάζεται πανικός. Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται από την αναπνευστική οδό, από τον αέρα με τα σταγονίδια, μεταδίδεται και μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες».

Όπως εξήγησε η κ. Παγώνη «δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Οι ασθενείς είχαν 3-4 εβδομάδες τα συμπτώματα, τα οποία είναι σε αποδρομή και σιγά σιγά φθίνουν. Υπάρχει εμβόλιο που γίνεται σε πληθυσμό χωρών της Αφρικής, δεν έχει χρειαστεί να γίνει παρά μόνο σε δύο από όλους τους ασθενείς ανά τον πλανήτη».

Ο εμβολιασμός για την ευλογιά έχει σταματήσει από το 1980 στην Ελλάδα καθώς θεωρείται πως η ασθένεια θεωρείται αυτή έχει εξαλειφθεί. Αναφορικά με τα συμπτώματα, η Ματίνα Παγώνη είπε πως η ευλογιά των πιθήκων εκδηλώνεται με πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες και τα χαρακτηριστικά εξανθήματα με τις φυσαλίδες, ενώ υπάρχει και διόγκωση των λεμφαδένων.

«Είναι διαχειρίσιμη προς το παρόν η ευλογιά των πιθήκων, δεν θα πάρει την μορφή της πανδημίας», δήλωσε με η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών – Πειραιώς.

Ανησυχία για το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Σε πλήρη επαγρύπνηση είναι οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδος, μετά την εύρεση του πρώτου κρούσματος με ευλογιάς του πιθήκου στη χώρας μας.

Ήδη ο ΕΟΔΥ έχει λάβει τα δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση των ανθρώπων που είχαν τα συμπτώματα, τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο αναφοράς και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments