Διεθνή

Κίνα και ολοκληρωτική χρήση του κορωνοïού

Κίνα και ολοκληρωτική χρήση του κορωνοïού

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γράφει στο pagenews.gr ότι πριν από περίπου ένα χρόνο, το Πεκίνο θέλησε να παρουσιάσει τη στρατηγική του «μηδενικού Covid» ως απόδειξη της ανωτερότητας του πολιτικού του συστήματος

Πριν από περίπου ένα χρόνο, το Πεκίνο θέλησε να παρουσιάσει τη στρατηγική του «μηδενικού Covid» ως απόδειξη της ανωτερότητας του πολιτικού του συστήματος. Ωστόσο, δεν μπορεί να την παρουσιάσει ως ένδειξη ανωτερότητας του κομμουνιστικού καθεστώτος, διότι μάλλον το αντίθετο συμβαίνει στην πράξη.

Πλέον, η στρατηγική του μηδενικού κορωνοïού περικυκλώνει απειλητικά την Κίνα, αφού το ίδιο το οικονομικό κέντρο της Κίνας, η Σαγκάη με το λιμάνι, τις υποδομές και τα εργοστάσιά της έχουν κλείσει εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Επιπλέον, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων του φονικού ιού εξακολουθεί να εγείρει ερωτηματικά και αμφιβολίες ως προς την αξιοπιστία του, την ίδια στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περιθωριοποιηθεί κοινωνικά, έχουν χάσει τη δουλειά ή ακόμη και τη ζωή τους λόγω έλλειψης πρόσληψης σε δομές υγειονομικής περίθαλψης.

Το καθεστώς της χώρας φαίνεται ολοένα και περισσότερο παγιδευμένο σε ιδεοληψίες και πελαγοδρομεί σε επικοινωνιακές τακτικές και προπαγανδιστικά τερτίπια.

Πριν από δέκα ημέρες, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς, δεν δίστασε να ενημερώσει ότι η πολιτική «μηδενικού κορωνοϊού», που ακολούθησε το κινεζικό καθεστώς, ήταν «μη βιώσιμη», παρά την αρχική υποδοχή του κινεζικού τρόπου αντιμετώπισης της πανδημίας από τον Γκεμπρεγεσούς.

Μάλιστα,  την εβδομάδα που μόλις κύλησε, οι δημόσιες αρχές της Κίνας σήμαναν τον κώδωνα του κινδύνου, προκειμένου να αφυπνιστεί η οικονομία της χώρας μέσα από τη μείωση των επιτοκίων και την τόνωση της κατανάλωσης, ενώ ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε για νέες τροποποιήσεις της πολιτικής απέναντι στην πανδημική κρίση.

Όλες αυτές οι αναπροσαρμογές στην πολιτική του Πεκίνου ουσιαστικά αποσκοπούν στην αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών που βυθίζονται, διαρκώς και περισσότερο σε αμφιβολίες και σε ερωτηματικά. Αυτό όμως που αδυνατεί να κατανοήσει το καθεστώς είναι ότι ο θανατηφόρος ιός, ο οποίος παραλύει τον κοινωνικό ιστό της Κίνας και υπονομεύει την οικονομική δραστηριότητα, έχει πάψει προ πολλού να έχει αμιγώς επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και έχει μετασχηματισθεί σε έναν ιό με πολιτικό χαρακτήρα, τον χαρακτήρα ενός καθεστώτος ολοκληρωτισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments