Οικονομία Άποψη

Σταϊκούρας για ενισχυμένη εποπτεία: Το καλοκαίρι η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς

Σταϊκούρας για ενισχυμένη εποπτεία: Το καλοκαίρι η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς
Σταϊκούρας για ενισχυμένη εποπτεία: Την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μέσα στο καλοκαίρι προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών

Την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μέσα στο καλοκαίρι προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως «Η ευελιξία πρέπει να συνοδεύεται από δημοσιονομική υπευθυνότητα ειδικά σε μια χώρα που δεν έχει ακόμα επενδυτική βαθμίδα. Κινούμαστε προς αυτή κατεύθυνση αλλά δεν έχουμε ακόμα επενδυτική βαθμίδα».

Ο ίδιος σημείωσε πως «Σε αυτό το περιβάλλον αναγνωρίστηκε ότι η Ελληνική οικονομία διαθέτει αντοχές και συνοχή. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την σχετική έκθεση. Εκτιμάται ότι το 2022 θα έχουμε υψηλό βαθμό μεγέθυνσης, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ και από τους υψηλότερους σε επίπεδο Ευρώπης. Οι επενδύσεις θα είναι στο υψηλότερο επίπεδο και το 2022 και το 2023. Οι εξαγωγές διπλασιάστηκαν και η ανεργία εμφανίζει την μεγαλύτερη συρρίκνωση και θα συνεχίσει. Δρομολογείται η έξοδος της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Πότε δροσολογείται; Σε λίγους μήνες αυτό το καλοκαίρι. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα με δυναμισμό υπευθυνότητα αυτοπεποίθηση».

 Τι σημαίνει για την Ελλάδα η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία

“Πράσινο φως” άναψε η Κομισιόν προκειμένου η χώρα μας να βγει από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Ήταν μια σημαντική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία την οποία όμως περίμεναν τα κυβερνητικά στελέχη. Πλέον θα πραγματοποιείται μία αξιολόγηση ανά εξάμηνο, αντί ανά τρίμηνο που ίσχυε σήμερα, και εντάσσεται στο καθεστώς των χωρών με προγράμματα στήριξης, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ιρλανδία.

Η παράταση της ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής για ακόμα ένα έτος δίνει ευελιξία από τη μια στην ελληνική κυβέρνηση  για ελιγμούς στη λήψη έξτρα μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας όμως οι βηματισμοί του οικονομικού επιτελείου παραμένουν προσεκτικοί καθώς η χώρα έχει υψηλό χρέος, το οποίο αναμένεται να μειωθεί στο 180,2% στο τέλος του 2022.

Αυτό που ουσιαστικά προσφέρει η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία είναι τα εύσημα της οικονομικής πολιτικής παρά τις διαδοχικές κρίσεις- και στέλνει ένα θετικό μήνυμα σε αγορές και επενδυτές. Ο μήνας σήμα κατατεθέν αποτελεί πλέον ο Αύγουστος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments