Κόσμος

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αναθεωρημένη πρόταση για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αναθεωρημένη πρόταση για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που θα πέσει στο τραπέζι της συζήτησης στην Κομισιόν είναι το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που θα πέσει στο τραπέζι της συζήτησης στην Κομισιόν είναι το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, όπου θα γίνει αύριο [30/5], ενώ σήμερα [29/5] θα εξετάσουν την αναθεωρημένη πρόταση οι πρέσβεις των χωρών-μελών, μιας και ασκείται μεγάλη πίεση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που διακινείται μέσω θαλάσσης καθυστερώντας παράλληλα τους περιορισμούς στις εισαγωγές από έναν βασικό αγωγό, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τις ουγγρικές αντιρρήσεις και να κλείσει συμφωνία για το νέο πακέτο κυρώσεων που ήδη καθυστέρησε αρκετά.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε μια αναθεωρημένη πρόταση στις εθνικές κυβερνήσεις το Σάββατο που εξαιρεί το πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω του γιγαντιαίου αγωγού Druzhba και είναι η κύρια πηγή εισαγωγών αργού στην Ουγγαρία.

Θα καταργήσουν σταδιακά τις εισαγωγές τους μέσω θαλάσσης σε έξι μήνες

Τα κράτη μέλη θα καταργήσουν σταδιακά τις εισαγωγές τους μέσω θαλάσσης σε έξι μήνες και διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου σε οκτώ μήνες, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η συγκεκριμένη πρόταση θα δώσει περισσότερο χρόνο στην Ουγγαρία, η οποία έχει αντιταχθεί στη συμφωνία, να βρει μια τεχνική λύση που να ικανοποιεί τις ενεργειακές της ανάγκες. Θα αντιμετωπίσει επίσης τις ανησυχίες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβακίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο προσχέδιο, η Βουλγαρία θα λάβει μεταβατική περίοδο έως τον Ιούνιο ή τον Δεκέμβριο του 2024 και η Κροατία θα μπορούσε να λάβει εξαίρεση για συγκεκριμένα προϊόντα. Η Επιτροπή πρότεινε επίσης τον περιορισμό των επανεξαγωγών ρωσικού πετρελαίου που διακινείται μέσω αγωγών σε άλλα κράτη μέλη ή τρίτες χώρες.

Το προσχέδιο απαγορεύει την παροχή τεχνικής βοήθειας

Η Ρωσία έστελνε περίπου 720.000 βαρέλια αργού την ημέρα στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια μέσω του κύριου αγωγού της στην περιοχή πέρυσι. Αυτό συγκρίνεται με όγκους 1,57 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα από τα λιμάνια της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Αρκτικής.

Η Επιτροπή φαίνεται επίσης να έχει περιορίσει το πεδίο εφαρμογής μιας διάταξης που θα επηρεάσει τις υπηρεσίες που συνδέονται με την αποστολή πετρελαίου σε τρίτες χώρες. Το προσχέδιο απαγορεύει επί του παρόντος την παροχή τεχνικής βοήθειας, μεσιτείας ή χρηματοδότησης ή οικονομικής βοήθειας εντός έξι μηνών από την έγκρισή του.

Οι πρεσβευτές της ΕΕ έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν και να συζητήσουν το πακέτο. Ορισμένα κράτη μέλη πιέζουν να υπάρξει συμφωνία πριν οι ηγέτες της ΕΕ συναντηθούν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το πακέτο κυρώσεων απαιτεί την υποστήριξη όλων των κρατών μελών. Αρκετά κράτη είχαν προηγουμένως αντιταχθεί στη διάκριση μεταξύ παραδόσεων μέσω θαλάσσης και αγωγών λόγω ανησυχιών ότι ένας τέτοιος διαχωρισμός ήταν άδικος καθώς θα έπληττε δυσανάλογα τις προμήθειες τους.

Η ΕΕ είχε προηγουμένως προτείνει τη σταδιακή κατάργηση όλων των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα έπαιρναν προθεσμία μέχρι το τέλος του 2024 για να συμμορφωθούν, ενώ η Τσεχική Δημοκρατία θα είχε εξαίρεση μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments