Κόσμος

Μπορέλ: Απαγόρευση του 90% του ρωσικού πετρελαίου

Μπορέλ: Απαγόρευση του 90% του ρωσικού πετρελαίου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μπορέλ: "Η ΕΕ έχει σχέδιο να απαγορεύσει το 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία" ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

“Η ΕΕ έχει σχέδιο να απαγορεύσει το 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία” ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Θα αγοράζουμε 90% λιγότερο» σημείωσε.

«Το έκτο πακέτο εγκρίθηκε. Μη σκέφτεστε μόνο την απαγόρευση στο πετρέλαιο, σκεφτείτε επίσης τρεις ακόμη σημαντικές τράπεζες εκτός swift. Θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερες δυσκολίες στη ρωσική οικονομία», επεσήμανε υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για ένα ακόμη βήμα κι ακόμη μία επίδειξη ενότητας».

Επίσης, ανέφερε ότι «χρειάζεται πολύς χρόνος στην Ευρώπη για τις συζητήσεις γιατί χρειάζεται ομοφωνία». Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι η Ρωσία μπορεί να πουλά πετρέλαιο σε άλλες χώρες, απάντησε ότι «δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τη Ρωσία να πουλήσει σε άλλους το πετρέλαιο, αλλά είμαστε ο πιο σημαντικός πελάτης της Ρωσίας. Πρέπει να βρει άλλον και σίγουρα πρέπει να μειώσουν τις τιμές».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι «ο στόχος είναι να έχουν λιγότερoυς οικονομικούς πόρους για να τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή. Αυτό βεβαίως θα συμβεί». Σε ερώτηση για το εάν θα είναι ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος στη νέες καταχωρήσεις απάντησε: «Πιστεύω ότι θα είναι».

Παράλληλα, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι σήμερα στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η άμυνα. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα στην άμυνα αλλά πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί» υπογράμμισε.

Οι ηγέτες συμφώνησαν για το ρωσικό εμπάργκο

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής είχε πολύ σημαντικά θέματα προς συζήτηση, όπως το Ουκρανικό, την επισιτιστική κρίση και φυσικά το πακέτο κυρώσεων της Ευρώπης κατά της Ρωσίας. Το πρόβλημα στην συζήτηση είναι το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς κάποιες χώρες είναι εξαρτώμενες από τον “μαύρο χρυσό”.

Πολλοί αξιωματούχοι κατά την έναρξη της διαδικασίας είχαν δηλώσεις πως δεν θα καταλήξουν σε μία συμφωνία. Βασικός πολέμιος του έκτου πακέτου κυρώσεων είναι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Όρμπαν, η χώρα του οποίου εξαρτάται από την Κίνα. 5613146-scaled

Όμως η ανατροπή έγινε στο… 90′, για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments