Οικονομία

Πληθωρισμός Ελλάδα: “Σκαρφάλωσε” στο 10,7% τον Μάιο

Πληθωρισμός Ελλάδα: “Σκαρφάλωσε” στο 10,7% τον Μάιο
Πληθωρισμός Ελλάδα: Νέο “ρεκόρ” σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο

Νέο “ρεκόρ” σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο σύμφωνα με τη Eurostat. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, έφτασε στο 10,7% το Μάιο από 9,1% τον Απρίλιο και 6,9% τον Μάρτιο. Στις χώρες της Ευρωζώνης ο ετήσιος πληθωρισμός έφθασε στο 8,1%.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια βρίσκεται, όπως είναι αναμενόμενο, στην κορυφή με ετήσιο ρυθμό 39,2% το Μάιο, έναντι 37,5% τον Απρίλιο. Ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (7,5%, έναντι 6,3% τον Απρίλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,2%, έναντι 3,8% τον Απρίλιο) και υπηρεσίες (3,5%, έναντι 3,3% τον Απρίλιο). Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ανέβηκε μέσα σε μόλις έναν μήνα από το 9,1% στο 10,7%, δηλαδή 17,5% αυξημένος, και πλέον η Ελλάδα έχει τον πέμπτο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη.

Θεωρείται πλέον δεδομένο ότι στις 9 Ιουνίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει για τον Μάιο πληθωρισμό υψηλότερο από 11%, ου μη και 12%.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός της ενέργειας τον Μάιο βρέθηκε στο 39,2% , κάτι αναμενόμενο με δεδομένες τις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου. Ιδιαίτερα ανησυχητικά όμως είναι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των τροφίμων που παραμένει στο 9,1% και των υπηρεσιών που αργά και σταθερά έχει φτάσει στο 3,5%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments