Πολιτική

Τουρκία: Η… ψυχραιμία απάντηση στις προκλήσεις – Ενημέρωσε Μπλίνκεν ο Δένδιας

Τουρκία: Η… ψυχραιμία απάντηση στις προκλήσεις – Ενημέρωσε Μπλίνκεν ο Δένδιας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Ertnews

Τουρκία: Μια πολύ ψύχραιμη στάση βγάζει η Αθήνα, στις προκλήσεις της Άγκυρας, μιας και δε θέλει να φέρει μεγαλύτερη ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις που έχουν οι δύο χώρες

Μια πολύ ψύχραιμη στάση βγάζει η Αθήνα, στις προκλήσεις της Άγκυρας, μιας και δε θέλει να φέρει μεγαλύτερη ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις που έχουν οι δύο χώρες.

Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένη στρατηγική, την οποία ακολουθεί κατά γράμμα. Να συνεχίζει να διεθνοποιεί το πρόβλημα και αυτό το γεγονός φέρνει τεράστιο εκνευρισμό στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνητικό του επιτελείο.

Παρόλο που το κλίμα μεταξύ στη Δύση για τη συμπεριφορά της Τουρκίας γίνεται όλο και πιο βαρύ, με τους New York Times να την κατηγορούν ότι «λειτουργεί ως “μικροκακοποιός”», η Άγκυρα συνεχίζει τις απειλές με απαράδεκτο τρόπο, όπου τη σκυτάλη των προκλήσεων πήρε ο  Ομέρ Τσελίκ να χαρακτηρίζει την Ελλάδα «κακομαθημένο παιδί της ΕΕ» και να ζητά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Γνωρίζοντας ακριβώς τη δυσφορία που υπάρχει σε πολλά κέντρα εξουσίας σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες για τις κινήσεις της Τουρκίας, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αναδεικνύει με κάθε ευκαιρία την προβληματική συμπεριφορά της Άγκυρας.

Πέρα από τις κινήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που έθεσε το θέμα στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να συζητήσει αυτή τη νέα έξαρση με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, με τον οποίο είχε τηλεφωνική συνομιλία το απόγευμα της Δευτέρας.

«Ενημέρωσα τον ομόλογό μου για την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο σε ρητορικό επίπεδο, όσο και επί του πεδίου» έγραψε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας σε ανάρτησή του γι’ αυτή τη συνομιλία.

Νωρίτερα, κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησαν σε ήρεμους, πλην αποφασιστικούς τόνους στα περί «επεκτατισμού», που επέρριψαν οι Τούρκοι στον κ. Δένδια για μία ανάρτησή του σχετική με την Αγιά Σοφιά.

«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, για πολλοστή φορά, έθεσε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί όπως και το ζήτημα των πρόσφατων βανδαλισμών στην Αυτοκρατορική Πύλη… αυτό δεν έχει την παραμικρή σχέση με διάθεση αναθεώρησης ή επεκτατισμού» έλεγαν από τη Βασιλίσσης Σοφίας.

Το παραλήρημα από Τσελίκ και η έμμεση απάντηση από τους… ΝΥΤ

Η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί, ως φαίνεται, να ρίξει λάδι στη φωτιά που ποικιλοτρόπως και επιμόνως θέλουν να ανάψουν από την Άγκυρα. Ούτε να εμπλακεί σε μία απευθείας «διένεξη», με ανταλλαγή ακραίας ρητορικής με τους Τούρκους, την ώρα που διεθνώς γίνεται όλο και πιο σαφές ότι το καθεστώς Ερντογάν προκαλεί προβλήματα σε όλα τα μέτωπα.

Είναι ενδεικτικό της αλλοπρόσαλλης τακτικής όξυνσης που ακολουθεί η Άγκυρα, ότι ο Ομέρ Τσελίκ, αφού χαρακτήρισε «ανοησίες» τις κατηγορηματικές δηλώσεις με τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τη θεώρηση της Άγκυρας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, στη συνέχεια δήλωσε ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή για διαβουλεύσεις αλλά μόνοι, χωρίς διαμεσολαβητές!

Και ενώ μιλούσε για… διάλογο, θυμήθηκε την ανάρτηση του κ. Δένδια για την Αγιά Σοφιά και επιτέθηκε στον υπουργό Εξωτερικών με ένταση: «Η Αγιά Σοφιά δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Οι δηλώσεις του δεν εξηγούνται πολιτικά. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί μόνο ως ψυχολογικό τραύμα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας πρέπει να λυτρωθεί από αυτό το ψυχολογικό τραύμα» ήταν μερικές από τις κορώνες του σε αυτό το παραλήρημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments