Διεθνή

Ουκρανία: Ο πόλεμος οδηγεί σε επισιτιστική κρίση

Ουκρανία: Ο πόλεμος οδηγεί σε επισιτιστική κρίση
Ουκρανία: Ο πόλεμος που πλέον μετράει 100 μέρες οδηγεί σε επισιτιστική κρίση με τις αλλαγές στις κονσέρβες να έχουν ήδη αρχίσει.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί σε επισιτιστική κρίση, καθώς τα σιτηρά του Κιέβου βρίσκονται μπλοκαρισμένα με ρωσικά πλοία. Συνεπακόλουθα αυτό δημιουργεί ελλείψεις στα αποθέματα τροφίμων, αλλά και αλλαγή των συστατικών των συσκευασμένων τροφίμων.

Πολλές επιχειρήσεις συσκευασμένων τροφίμων αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ηλιέλαιου. Έτσι το αντικατέστησαν με υποκατάστατα «που δεν επηρεάζουν υπερβολικά την υγεία του καταναλωτή ή τη γεύση του προϊόντος», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ρεπόρτερ της γαλλικής «Le Figaro» Πιερ-Ολιβιέ Νταντάν. Μιλάμε για παρεκκλίσεις στις συνταγές χιλιάδων προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά της ΕΕ.

Τροποποίηση συνταγής

Μάλιστα η τροποποίηση της συνταγής με την αντικατάσταση ορισμένων συστατικών (όχι μόνο του ηλιέλαιου) έπρεπε να γίνει γρήγορα από την παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων. Τόσο γρήγορα που, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τη γαλλική αγορά, με άδεια της κυβέρνησης δεν χρειάστηκε οι παραγωγοί να αλλάξουν τις ετικέτες των προϊόντων προκειμένου να αναγραφούν τα καινούργια συστατικά. Ήρκεσε η επικόλληση μιας συμπληρωματικής ετικέτας που πληροφορεί τους καταναλωτές για την αλλαγή.

Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, Κατανάλωσης και Καταπολέμησης της Απάτης (DGCCRF) του γαλλικού υπουργείου Οικονομίας, «έπρεπε η αντιμετώπιση του προβλήματος από τις βιομηχανίες τροφίμων να γίνει με ευέλικτο τρόπο, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των προϊόντων στην αγορά με την ταυτόχρονη όμως εγγύηση της ασφάλειας και με τη διατήρηση της σωστής ενημέρωσης του καταναλωτή».

Με ειδική άδεια οι παρεκκλίσεις

Για να λάβει την εξουσιοδότηση να διανέμει το προϊόν του οποίου η συνταγή έχει τροποποιηθεί, κάθε επιχειρηματίας έχει την υποχρέωση να υποβάλει αίτημα εξαίρεσης στην DGCCRF προκειμένου να μπορεί να επικολλήσει στη συσκευασία ένα αυτοκόλλητο με την ένδειξη «Παρέκκλιση», που πληροφορεί τον καταναλωτή ότι το συσκευασμένο προϊόν περιέχει κάποιο διαφορετικό συστατικό από αυτά που αναγράφονται στην ετικέτα. Η άδεια για τις παρεκκλίσεις αυτές, που ούτως ή άλλως αποτελούν αντικείμενο μελέτης από την αρμόδια αρχή, εφόσον εγκριθεί χορηγείται για περίοδο έξι μηνών. Μετά την παρέλευση του πρώτου τριμήνου όμως, επανεξετάζεται για να ανανεωθεί για το επόμενο τρίμηνο.

Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού επιβεβαιώνει ότι η ασυμφωνία μεταξύ της πραγματικής σύνθεσης του προϊόντος και της επισήμανσής του «δεν εγκυμονεί κινδύνους για τον καταναλωτή και δεν του στερεί ουσιαστικές πληροφορίες για την ποιότητα ενός προϊόντος». Μόλις χορηγηθεί η «άδεια παρέκκλισης», η DGCCRF επιβάλλει τη συμπερίληψη άμεσων πληροφοριών στην ετικέτα του προϊόντος κατά τρόπο «ορατό και ευανάγνωστο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments