Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Την Πέμπτη σημειώθηκε μπαράζ νέων προκλητικών δηλώσεων τόσο από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και από άλλα στελέχη της τουρκικής δημοκρατίας.

Τους ηγέτες που θα δώσουν το παρών στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης αναμένεται να ενημερώσει ο πρωθυπουργός σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις. Την Πέμπτη σημειώθηκε μπαράζ νέων προκλητικών δηλώσεων τόσο από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και από άλλα στελέχη της τουρκικής δημοκρατίας.

Μιλώντας νωρίτερα στο δημοτικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης fm100 ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σηεμίωσε: «Θα είναι μία ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά τις προκλήσεις για την ευρύτερη περιοχή μας, να δούμε τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Ο πρωθυπουργός ωστόσο ξεκαθάρισε πως η Σύνοδος αυτή σε καμία περίπτωση δεν έχει σε πρώτο πλάνο μόνο την τουρκική προκλητικότητα. «Το ενδιαφέρον μας στρέφεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στον ηγετικό ρόλο στον οποίο μπορεί να παίξει η Ελλάδα, η Βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη, ως πύλη εισόδου για προϊόντα, για ενέργεια. Επανέρχεται η Ελλάδα, δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και, φυσικά, πρωταγωνιστές σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια θα είναι οι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος».

Μητσοτάκης: Έχουμε γείτονα που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται

«Είναι ώρα για εθνική συσπείρωση απέναντι σε απρόβλεπτο γείτονα, για συνετή διαχείριση και διαρκείς παρεμβάσεις για την εξασφάλιση δημιουργικής και ομαλής καθημερινότητας», τόνισε σε ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στα βραβεία του ΕΒΕΑ. «Έχουμε ένα γείτονα που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται”.

«Έχουμε έναν απρόβλεπτο γείτονα που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται και υπό αυτούς τους όρους θα επαναλάβω την άποψή μου. Ισχυρό κράτος σήμερα είναι το σταθερό κράτος. Αυτή τη σταθερότητα που συμβαδίζει με τη συνέχεια και τη συνέπεια είμαι αποφασισμένος να την εξασφαλίσω. Για αυτό η κυβέρνηση επιμένει στο μεταρρυθμιστικό της σχέδιο, αντιτάσσοντας στο χειρότερο απρόοπτο την καλύτερη δυνατή λύση» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί αν αντισταθμίσει τις συνέπειες ενός πολέμου και μια πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης» συμπληρώνοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να θυσιάσουμε τις κατακτήσεις του χθες, δεν πρέπει να υποθηκεύσουμε το κέρδος του αύριο».

Ερντογάν: Απειλεί με tweet στα ελληνικά

Σε ένα μείγμα ελληνικών και αγγλικών αναρτήσεων ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί ευθέως και πάλι την Ελλάδα, την καλεί να συνετιστεί για να μην το μετανιώσει – όπως λέει – και μιλά για δικαιώματα στο Αιγαίο, προειδοποιώντας ότι θα κάνει χρήση τους επικαλούμενος διεθνείς συμφωνίες.

Απάντηση Αθήνας σε Ερντογάν: Η ελληνική είναι η γλώσσα της λογικής, της ελευθερίας και του δικαίου

Απάντηση στα tweet του Τούρκου προέδρου στα ελληνικά με τα οποία καλούσε την Ελλάδα να συνετιστεί, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Είναι αξιοπρόσεκτο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να εκφραστεί στα ελληνικά. Είναι γνωστό ότι η ελληνική είναι η γλώσσα της λογικής, της ελευθερίας και του δικαίου. Οι μητρικοί της χρήστες και ο δυτικός κόσμος το γνωρίζουν άριστα. Η τακτική που έχει επιλέξει η Τουρκία δεν εμπίπτει σε καμία από αυτές τις εκδοχές».

Αντιδράσεις και από το ΣΥΡΙΖΑ

Με tweet στα τούρκικα, απάντησε στις προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Πέμπτης (09.06.2022).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments