Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης: Αναφορά στο Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου

Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης: Αναφορά στο Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης: Η Ελλάδα θα είναι βασικό μέλος στο Νότιο διάδρομο του φυσικού αερίου, όπου ανήκει στο ΤΑΡ, με τη χώρα μας να αποτελεί ένας πολύτιμός σύμμαχος στον ενεργειακό «χάρτη» της περιοχής

Η Ελλάδα θα είναι βασικό μέλος στο Νότιο διάδρομο του φυσικού αερίου, όπου ανήκει στο ΤΑΡ, με τη χώρα μας να αποτελεί ένας πολύτιμός σύμμαχος στον ενεργειακό «χάρτη» της περιοχής, σύμφωνα με την Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South Εast Europe Cooperation Process – SEECP).

Όπως επισημαίνεται, τα αποθέματα και οι βιώσιμες οδεύσεις μεταφοράς της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας αποτελούν λύση για τις ενεργειακές ανάγκες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, από κοινού με το LNG από διάφορους διεθνείς παρόχους.

Στην Κοινή Διακήρυξη σημειώνεται ακόμα πως «οι τρέχουσες υπερβολικές αυξήσεις των τιμών στον ενεργειακό εφοδιασμό αποτελούν εμπόδιο στις προσπάθειες μείωσης της φτώχειας και στην ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών της περιοχής».

Μιλώντας νωρίτερα, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Αλεξανδρούπολη καθίσταται νέος κόμβος που μπορεί να φέρει τη γειτονία μας στο επίκεντρο της στρατηγικής ενεργειακής τροφοδοσίας των Βαλκανίων αλλά και ολόκληρης της ΝΑ Ευρώπης. «Κοινή επιδίωξη είναι η ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και η ανακούφιση των πολιτών από τις ανατιμήσεις» σημείωσε.

«Τονίζουμε για ακόμη μια φορά τη σταθερή πίστη μας στο κοινό, ευρωπαϊκό μέλλον μας. Στους ταραχώδεις καιρούς που διανύουμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδειχθεί πως είναι η πιο επιτυχής προσπάθεια για τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας, καθώς και της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας στην ήπειρό μας» αναφέρει ακόμα η Κοινή Διακήρυξη.

Η SEECP αποδοκιμάζει και καταδικάζει επίσης την παράνομη, αδικαιολόγητη και απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία από ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ επισημαίνει πως η πλήρης ενσωμάτωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξυπηρετεί το βέλτιστο συμφέρον τόσο της περιοχής όσο και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments