Διεθνή

Στιγμές ελευθερίας στο Κίεβο: Ουκρανοί συρρέουν για μπάνιο στις όχθες του Δνείπερου

Στιγμές ελευθερίας στο Κίεβο: Ουκρανοί συρρέουν για μπάνιο στις όχθες του Δνείπερου
Οι στιγμές ελευθερίες των κατοίκων του Κιέβου, που μέχρι και την περασμένη Κυριακή βομβαρδίστηκε από ρωσικές δυνάμεις, έχουν όριο έως τις 11 το βράδυ, οπότε και ξεκινάει η απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας

Επιστροφή στην κανονικότητα έστω και αν δεν είναι πραγματική, επιχείρησαν οι κάτοικοι του Κιέβου, οι οποίοι κατά εκατοντάδες εξαιτίας και των υψηλών θερμοκρασιών, που έφτασαν τους 34 βαθμούς Κελσίου, κατέκλυσαν την κεντρική παραλία της πόλης – λίγες εβδομάδες αφότου η πρωτεύουσα της Ουκρανίας πολιορκήθηκε από τους ρωσικούς στρατούς εισβολής και οι ρουκέτες ισοπέδωσαν κτίρια και σκότωσαν αμάχους .

Εικόνες από τις όχθες του ποταμού Δνείπερου που διέρχεται από το Κίεβο δείχνουν ανθρώπους να χαλαρώνουν στον ήλιο, να κολυμπούν στο νερό και να παίζουν παιχνίδια βόλεϊ, με τον ορίζοντα της πόλης να φαίνεται απέναντι.

Νωρίτερα φέτος, η ίδια θέα της πόλης θα έδειχνε καπνό να υψώνεται πάνω από τον ορίζοντα καθώς οι ρωσικές οβίδες βομβάρδιζαν το Κίεβο και οι Ουκρανοί πάλεψαν για να εμποδίσουν τους επίδοξους κατακτητές τους να φτάσουν στο κέντρο της.

Τότε, το χιόνι κάλυπτε μεγάλο μέρος της πόλης. Τώρα, ο καλοκαιρινός καιρός συνέπεσε με σχετική ειρήνη αφού οι στρατοί του Βλαντιμίρ Πούτιν απωθήθηκαν από την πρωτεύουσα και αναδιατάχθηκαν στην ανατολική Ουκρανία.

Αλλά υπάρχει επίσης ένα αίσθημα άγχους, καθώς άνδρες από την πρωτεύουσα συνεχίζουν να καλούνται στην πρώτη γραμμή – όπου έως και 100 Ουκρανοί στρατιώτες πεθαίνουν στις μάχες κάθε μέρα – και ο κίνδυνος επίθεσης εξακολουθεί να είναι μεγάλος, με το Κίεβο να χτυπιέται από Ρωσικούς πύραυλους μόλις την περασμένη Κυριακή.

Αφού η αρχική επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο αποκρούστηκε τον πρώτο μήνα της εισβολής, αφήνοντας θάνατο και καταστροφή, η πρωτεύουσα βρέθηκε στη θέση να γίνει σε μεγάλο βαθμό θεατής στον πόλεμο.

Ενώ οι πολίτες του Κιέβου απολαμβάνουν μια περίοδο ηρεμίας, οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται στην ανατολική και νότια Ουκρανία, όπου ο Πούτιν έχει ανακατευθύνει τις δυνάμεις και τους στρατιωτικούς πόρους του.

Οι καφετέριες και τα εστιατόρια είναι ξανά ανοιχτά, δίνοντας μια αίσθηση κανονικότητας  -μέχρι να επιστρέψουν όλοι στο σπίτι από τις 11 μ.μ. έως τις 5 π.μ. λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Οι συναγερμοί αεροπορικής επιδρομής εξακολουθούν να ακούγονται τακτικά, αλλά σπάνια πια ακολουθούνται από εκρήξεις – σε αντίθεση με τις σφυροκοπημένες πόλεις της πρώτης γραμμής. Οι επιθέσεις με πυραύλους Κρουζ που κατέστρεψαν μια αποθήκη και ένα εργαστήριο επισκευής τρένων στις 5 Ιουνίου ήταν οι πρώτες του Κιέβου σε πέντε εβδομάδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments