Διεθνή

Ακάρ: Λεκτική αντιπαράθεση με Έλληνες βουλευτές – “Ελλάδα στηρίζει την τρομοκρατία””

Ακάρ: Λεκτική αντιπαράθεση με Έλληνες βουλευτές – “Ελλάδα στηρίζει την τρομοκρατία””

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ακάρ: Υψηλοί ήταν οι τόνοι στην κοινή συνεδρίαση κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών του ΝΑΤΟ, καθώς ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε έντονο λεκτικό διαπληκτισμό με Έλληνες βουλευτές

Υψηλοί ήταν οι τόνοι στην κοινή συνεδρίαση κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών του ΝΑΤΟ και αντιπροσωπειών από χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, καθώς ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε έντονο λεκτικό διαπληκτισμό με Έλληνες βουλευτές και βγήκε εκτός εαυτού με τις ερωτήσεις που του έγιναν.

Εκτός αυτού συνέχισε την προπαγάνδα ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα στηρίζει την τρομοκρατία, ενώ για ακόμη μια φορά έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Οι δηλώσει έγιναν ενώπιον των Σπήλιου Λιβανού, Ανδρέα Λοβέρδου, Θεοδώρας Τζάκρη, και Μανούσου Βολουδάκη.

Οι Έλληνες βουλευτές φυσικά απάντησαν από την πλευρά τους, ότι δεν τίθεται ζήτημα τρομοκρατίας, λέγοντας πως η χώρα μας καταπολεμά την τρομοκρατία. Μάλιστα τόνισαν στον Ακάρ ότι δεν μπορεί να μιλά για κυριαρχία, την ώρα που η Τουρκία έχει εισβάλει στην Κύπρο, ενώ επιπλέον αμφισβητεί την κυριαρχία πολλών νησιών.

Ο Ακάρ μεταξύ όσων είπε ισχυρίστηκε ότι: «Ελληνικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στις 27 Απριλίου, υπάρχουν εικόνες από ραντάρ τις οποίες μοιραστήκαμε με τις χώρες συμμάχους. Απαντήσαμε στις 28 Απριλίου. Εμμένουμε συνέχεια ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσα από το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και διαλόγου», είπε και συμπλήρωσε πως: «Οι τρεις συναντήσεις στο πλαίσιο των ΜΟΔ έγιναν, δηλώσαμε ότι περιμένουμε την ελληνική πλευρά στην Άγκυρα για την 4η συνάντηση στην Άγκυρα αλλά δεν πήραμε ποτέ απάντηση για δυο χρόνια».

Μάλιστα στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο κυπριακό λέγοντας ότι «Αν λέτε ότι το βόρειο κομμάτι της Κύπρου είναι υπό κατάληψη, θέλετε να πολεμήσετε. Η Τουρκία δεν έχει καταλάβει τη βόρεια Κύπρο, μάχες και πραξικοπήματα έγιναν εκεί μέχρι το ’74. Οι ζωές και των Ελλήνων βρίσκονταν σε κίνδυνο, μέχρι τώρα και το βόρειο και το νότιο κομμάτι ζούσαν ειρηνικά και με ηρεμία. Είναι σημαντικό να το δούμε αυτό. Το 2014 οι Τούρκοι δέχτηκαν τη λύση του Ανάν αλλά δεν τη δέχτηκε η ελληνική πλευρά».

Και…παραλήρημα Μπαχτσελί

Την σκυτάλη από τους Ερντογάν και Τσαβούσογλου πήρε σήμερα ο ακροδεξιός ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος πρότεινε να ανακηρύξει η Τουρκία μονομερώς ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Μάλιστα προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα κάνοντας πρόταση να κατατεθούν και χάρτες στον ΟΗΕ.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις που έγιναν το μεσημέρι της Τρίτης (14/6), ο ακροδεξιός πολιτικός ζήτησε να περάσει άμεσα νόμο η κυβέρνηση Ερντογάν για τη θαλάσσια «δικαιοδοσία» της Τουρκίας, ανακηρύσσοντας δηλαδή μονομερώς ΑΟΖ σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Μάλιστα ο ανέλυσε και τα βήματα που πρέπει να κάνει η Άγκυρα για να εξασφαλίσει τα νησιά και τις βραχονησίδες που θεωρεί πως είναι δικά της, ενώ παράλληλα ζήτησε και την κήρυξη NAXTEX διαρκείας στην περιοχή.

Ο Μπαχτσελί συμπλήρωσε ότι η Τουρκία, εν συνεχεία θα πρέπει να χαρτογραφήσει τους ναυτικούς χάρτες στη Θάλασσα των Νήσων, δηλαδή στο Αιγαίο, «που ανήκουν στη χώρα μας, ως τμήμα της Τουρκίας, και δεν έχουν μεταβιβαστεί σε καμία χώρα με συμφωνία». Σε τελικό στάδιο, είπε, ότι θα πρέπει να καταγραφεί αυτό το νέο status quo στα Ηνωμένα Έθνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments