Κόσμος

Libération: Γιατί ο Ερντογάν εξαπολύει μπαράζ πολεμικών απειλών κατά της Ελλάδας

Libération: Γιατί ο Ερντογάν εξαπολύει μπαράζ πολεμικών απειλών κατά της Ελλάδας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Τα περισσότερα διεθνή δημοσιεύματα συνδέουν τις συνεχείς πολεμικές απειλές Ερντογάν με τις τουρκικές προεδρικές εκλογές του 2023, αλλά και τη βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα

Πλήθος δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου προσπαθεί να εξηγήσει και να αναλύσει τους λόγους της διαρκώς αυξανόμενης προκλητικής συμπεριφοράς του Ταγίπ Ερντογάν έναντι της Ελλάδας, με τα περισσότερα να τα συνδέουν με τις τουρκικές προεδρικές εκλογές του 2023, αλλά και τη βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Σε ρεπορτάζ με τίτλο «Κλιμάκωση. Απέναντι στην Ελλάδα, η Τουρκία δείχνει τα δόντια της», η Libération σημειώνει ότι εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2023 και στο πλαίσιο ενός πληθωρισμού που καλπάζει, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πολλαπλασιάζει τις πολεμικές διακηρύξεις έναντι της Ελλάδας.

«Μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο Ερντογάν έγινε νευρικός. Δεν μπαίνουμε όμως σε αυτό το ρητορικό παιχνίδι», υπογραμμίζει στην εφημερίδα ο Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του κόμματος, σημειώνοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «απευθύνεται πρωτίστως στην εσωτερική κοινή γνώμη».

Αν αυτός είναι ένας από τους στόχους του Ερντογάν ένας άλλος είναι η «επιδίωξη περιφερειακής ηγεμονίας», αναφέρει επίσης η εφημερίδα υπογραμμίζοντας ότι απόδειξη είναι η κατοχή της Βόρειας Κύπρου από το 1974 ή μεγάλου τμήματος της Βόρειας Συρίας και του Ιράκ.

Το δημοσίευμα εξηγεί την τουρκική ιδέα της «Γαλάζιας πατρίδας» και επικαλούμενο διπλωματική πηγή σημειώνει ότι το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, τον Νοέμβριο του 2019, «είναι παράνομο και αντίθετο με το δίκαιο της θάλασσας».

«Κατά βάθος, ο Ερντογάν επιχειρεί να δώσει ένα νομικό πλαίσιο στην ιδέα του για τη Γαλάζια Πατρίδα. Θεωρεί ότι, αυτή τη στιγμή με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τον ρόλο που παίζει εκεί και το προηγούμενο που δημιούργησαν οι Ρώσοι, έχει μια ευκαιρία να προωθήσει την παράνομη θέση του», αναφέρει τέλος στην εφημερίδα ο Τάσος Χατζηβασιλείου επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι «η εγγυήτρια της σταθερότητας και της δημοκρατίας στην περιοχή».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments