Διεθνή

Ουκρανία: Στο Κίεβο, οι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας

Ουκρανία: Στο Κίεβο, οι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας

Πηγή Φωτογραφίας: repubblica

Η επίσκεψη στην Ουκρανική πρωτεύουσα των τριών Ευρωπαίων ηγετών γίνεται σε μία προσπάθεια, υπό το βάρος των επικρίσεων να δείξουν τη συμπαράστασή τους στην Ουκρανία και στον αγώνα της κατά της ρωσικής εισβολής

Υπό τους ήχους των σειρήνων αεροπορικής επιδρομής έφθασαν το πρωί της Πέμπτης, με τρένο, στο Κίεβο, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σε μία κοινή επίσκεψη ώστε να δείξουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία και στον αγώνα της κατά της ρωσικής εισβολής.

Οι τρεις τους έφτασαν στην ουκρανική πρωτεύουσα νωρίς την Πέμπτη, αφού ταξίδεψαν μαζί τη νύχτα σε ένα τρένο που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά επισκεπτών υψηλού προφίλ στην Ουκρανία.

“Είναι μια σημαντική στιγμή. Είναι ένα μήνυμα ενότητας που στέλνουμε στους Ουκρανούς, υποστήριξης, για να μιλήσουμε τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον, καθώς οι επόμενες εβδομάδες, όπως γνωρίζουμε, θα είναι πολύ δύσκολες”, είπε ο Μακρόν κατά την άφιξή τους.

Ο Μακρόν, ο οποίος είχε επικριθεί στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για το ότι δεν ταξίδεψε νωρίτερα στην Ουκρανία, είχε επανειλημμένα πει ότι θα πήγαινε μόνο εάν και όταν η επίσκεψη θα μπορούσε να είναι «χρήσιμη» και όχι απλώς μια συμβολική εκδήλωση υποστήριξης.

Μένει να δούμε ποια συγκεκριμένα βήματα θα ανακοινώσει.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis θα συμμετάσχει επίσης στις συνομιλίες με τον Ουκρανό Πρόεδρο που αναμένεται να θίξει την προσπάθεια του Κιέβου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τον ίδιο τον πόλεμο.

Η επίσκεψη χρειάστηκε εβδομάδες για να οργανωθεί με τους τρεις άνδρες να προσπαθούν να ξεπεράσουν την κριτική εντός της Ουκρανίας σχετικά με τη στάση τους στον πόλεμο.

«Είμαστε εδώ, είμαστε συγκεντρωμένοι, θα συμμετάσχουμε στον Πρόεδρο Ζελένσκι για να πάμε σε έναν πόλεμο όπου έχουν γίνει σφαγές», είπε ο Μακρόν.

Το BFM TV είπε ότι οι ηγέτες κατευθύνθηκαν στο Ιρπίν, όπου η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία διέπραξε ωμότητες μεγάλης κλίμακας. Η Ρωσία αρνείται τους ισχυρισμούς.

Η ουκρανική υποψηφιότητα στην ΕΕ

Ερωτηθείς γιατί πραγματοποιείται τώρα η επίσκεψη, αξιωματούχος των Ηλυσίων είπε ότι θεώρησαν ότι ήταν καλύτερο να γίνει λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα που πρόκειται να συζητήσει την προσπάθεια του Κιέβου να ενταχθεί στο μπλοκ των 27 εθνών.

Η εκτελεστική εξουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να προτείνει την Παρασκευή να γίνει η Ουκρανία επίσημη υποψήφια για ένταξη στο μπλοκ, λένε διπλωμάτες και αξιωματούχοι.

Αυτό θα ήταν μια σημαντική πολιτική χειρονομία προς τη χώρα, καθώς αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας, αλλά και κάτι στο οποίο οι ηγέτες της ΕΕ είναι πολύ διχασμένοι.

«Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ των φυσικών φιλοδοξιών της Ουκρανίας να (ενταχθεί) στην ΕΕ σε μια πολύ ειδική στιγμή και της προσοχής σε όλες τις χώρες που έχουν ήδη καθεστώς υποψήφιας χώρας και έχουν κολλήσει στα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων και στο γεγονός ότι δεν πρέπει να αποσταθεροποιήσουμε την ΕΕ ή να τη σπάσει», είπε ο αξιωματούχος των Ηλυσίων.

Ο Ζελένσκι αναμένεται να πιέσει τους επισκέπτες του να στείλουν περισσότερα όπλα για να βοηθήσει τον σκληρά πιεσμένο στρατό του να αντισταθεί στους Ρώσους εισβολείς.

Το Κίεβο κατηγόρησε τη Γαλλία, τη Γερμανία και, σε μικρότερο βαθμό, την Ιταλία, ότι  άργησαν να παραδώσουν όπλα και ότι έθεσαν τη δική τους ευημερία πάνω από την ελευθερία και την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος από χώρα της ΕΕ είπε ότι ο Ζελένσκι βρίσκεται «σε μια πραγματικά δύσκολη θέση: ο ουκρανικός στρατός όχι μόνο χρειάζεται όπλα, αλλά αυξάνεται και η έλλειψη στρατιωτών».

Ο Ολεξέι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ζελένσκι, δήλωσε στη γερμανική Bild αυτή την εβδομάδα ότι ανησυχεί ότι οι τρεις ηγέτες θα ασκούσαν πίεση στο Κίεβο να αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία ευνοϊκή για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αντιμετωπίζοντας αυτή την ανησυχία, ο Ντράγκι είπε την Τρίτη ότι είναι σημαντικό οι ειρηνευτικές συνομιλίες να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν “με όρους που η Ουκρανία θεωρεί αποδεκτούς”.

Η Ουκρανία ήταν ιδιαίτερα επικριτική για τη στρατιωτική βοήθεια της Γερμανίας και ο πρεσβευτής της χώρας στο Βερολίνο, Andrij Melnyk, είπε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ότι περίμενε ότι οΣολτς θα παραδώσει βαρέα όπλα που είχαν υποσχεθεί εδώ και καιρό αλλά δεν έχουν παραδοθεί ακόμη.

Ο Γερμανός καγκελάριος απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι απέκρουσε την τόσο αναγκαία στρατιωτική υποστήριξη, λέγοντας ότι η Γερμανία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς και οικονομικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας και ότι χρειαζόταν χρόνος για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών να χρησιμοποιούν τα εξελιγμένα συστήματα πυροβολικού που πρόσφερε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments