Πολιτισμός

Η Ισπανία επέστρεψε στην Ιταλία έναν πίνακα που είχε κλαπεί πριν από δεκαετίες

Η Ισπανία επέστρεψε στην Ιταλία έναν πίνακα που είχε κλαπεί πριν από δεκαετίες

Πηγή Φωτογραφίας: Flickr- MasterArt

Ισπανοί αξιωματούχοι επέστρεψαν δύο αιώνες μετά στους Ιταλούς πρεσβευτές πίνακα κλεμμένο

Ισπανοί αξιωματούχοι επέστρεψαν δύο αιώνες μετά στους Ιταλούς πρεσβευτές πίνακα κλεμμένο. Σε μια τελετή που έλαβε χώρα στην Ιταλική Πρεσβεία στη Μαδρίτη, η ισπανική αστυνομία παρέδωσε δύο έργα παλαιών μαστόρων που παράγονται στην Ιταλία, μια επιχρυσωμένη ξύλινη λειψανοθήκη ενός αγίου του 16ου αιώνα και μια ελαιογραφία σε καμβά ενός ανώνυμου Λομβαρδού καλλιτέχνη με τίτλο Μεσημεριανό γεύμα (περ. 1600) που πιστεύεται ότι εκλάπη κάποια στιγμή τον 17ο αιώνα. Και τα δύο έργα είχαν ανακτηθεί σε πρόσφατες αστυνομικές επιχειρήσεις που διεξήχθησαν μεταξύ Ισπανών και Ιταλών αξιωματούχων.

Η λειψανοθήκη, μια χρυσή προτομή που απεικονίζει τον βιβλικό Άγιο Κλήμη και αποδίδεται στον Aniello Stellato, κλάπηκε το 2019 από μια εκκλησία στη νότια ιταλική περιοχή Lecce. Ο πίνακας, που έχει κλαπεί πριν από 20 χρόνια, απεικονίζει μια εικόνα τριών ανδρών να δειπνούν σε ένα τραπέζι με μια γάτα που λέγεται ότι είναι θρησκευτική αλληγορία

Σε μια ομιλία στην ανταλλαγή πρεσβειών, ο Ιταλός πρεσβευτής, Riccardo Guariglia, είπε ότι η ανάκαμψη κατέστη δυνατή «λόγω της στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών». Ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Αστυνομίας της Ισπανίας, Φρανσίσκο Πάρντο Πικέρας, είπε ότι η ανταλλαγή που ακολούθησε σηματοδοτεί μια επιτυχημένη υπόθεση, «στην καταπολέμηση του εγκλήματος και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ο πίνακας χάθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο δεκαετίες, όταν κλάπηκε από άγνωστη πηγή από μια ιδιωτική συλλογή στη Μπολόνια. Η Ιντερπόλ εντόπισε τον πίνακα σε έναν ισπανικό οίκο δημοπρασιών που δεν κατονομάζεται, όπου δεν είναι σαφές εάν είχε αποσταλεί για πώληση. Η ισπανική αστυνομική μονάδα που είναι αρμόδια για την πολιτιστική κληρονομιά εντόπισε το έργο σε έναν έμπορο αρχαιοτήτων που απέκτησε το έργο από άλλον πωλητή και του οποίου η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί.

Η αστυνομία εντόπισε την προτομή της λειψανοθήκης με έναν έμπορο αντίκες στη Μαδρίτη, αποκαλύπτοντας αργότερα ότι είχε περάσει από τα χέρια πολλών άλλων εμπόρων στην Ιταλία και την Ισπανία. Οι αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν την εκτιμώμενη αξία των δύο έργων, αλλά ανέφεραν σε δήλωση που δημοσιεύτηκε μέσω του Twitter της Εθνικής Αστυνομίας της Ισπανίας ότι τα δύο αντικείμενα αντιπροσωπεύουν «μεγάλη ιστορική αξία».

Δεν είναι σαφές πότε θα επιστραφούν στην αρχική τους θέση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments