Διεθνή

Κωδικός «Λευκή Θάλασσα»

Κωδικός «Λευκή Θάλασσα»

Πηγή Φωτογραφίας: eu-journalists/cnnturk

 Πίσω από αυτές τις συντονισμένες προσπάθειες ελλοχεύει η επιθυμία της αναβάθμισης του ρόλου της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης, μετά την αποτυχία της να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στον δυτικό κόσμο και τη Ρωσία

Ανοιχτά και δημοσίως παρότρυνε ο επικεφαλής του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κ. Κιλιντσάρογλου, τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να «κάνει βήμα για τα κατεχόμενα οπλισμένα νησιά, αν βαστά η καρδιά σου». «Εμείς θα σε στηρίξουμε», έσπευσε να συμπληρώσει σε αυτήν την πολεμοχαρή παρότρυνση αναφορικά με  νησιά του Αιγαίου. Την ίδια στιγμή, ισχυρά καθεστωτικά, έντυπα και ηλεκτρονικά, μέσα ενημέρωσης καταβάλλουν συστηματικές προσπάθειες, προκειμένου να υποστηρίξουν επικοινωνιακά το αφήγημα, το οποίο προωθείται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.  Πίσω από αυτές τις συντονισμένες προσπάθειες ελλοχεύει η επιθυμία της αναβάθμισης του ρόλου της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης, μετά την αποτυχία της να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στον δυτικό κόσμο και τη Ρωσία.

Και ο δρόμος που θα επιτρέψει στη γειτονική χώρα να καταστεί αξιόπιστη και ισχυρή περιφερειακή δύναμη περνάει μέσα από τη «Λευκή Θάλασσα». Με αυτόν τον όρο, είναι εξάλλου γνωστή η Μεσόγειος Θάλασσα στην τουρκική γλώσσα και πρωταρχικό εμπόδιο στους νεοιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της είναι η Ελλάδα, η οποία στοχοποιείται μεθοδικά και μόνιμα από την πολιτική ηγεσία της γείτονος,.

Βέβαια, οι πολιτικές ανακατατάξεις στο εσωτερικό του πολιτικού συστήματος είναι αναντίρρητοι, εν όψει μάλιστα και της ερχόμενης προεδρικής εκλογής και με δεδομένη τη θεαματική πτώση της πολιτικής δημοφιλίας του Ερντογάν. Η μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού λαού ζει υπό άθλιες οικονομικές συνθήκες και αυτό έχει την αντανάκλασή του και στη σφαίρα της πολιτικής. Μάλιστα, ορισμένες κοινωνικές ομάδες του εξ Ανατολών γείτονα ζουν σε συνθήκες σχεδόν καθολικής υλικής στέρησης.

Η εμφάνιση της Ελλάδας ως ενός γείτονα που παραλογίζεται και του Έλληνα ως εξ ορισμού και εκ φύσεως «κακού» βοηθά στο να βρεθεί ο αποδιοπομπαίος τράγος όλων των δεινών, πολιτικών και οικονομικών, της Τουρκίας και συμβάλλει αποφασιστικά στην αναπτέρωση του ηθικού των οικονομικά εξαθλιωμένων κατοίκων της.

Ο στρατηγικός στόχος, όμως, παραμένει ο ίδιος: η «Λευκή Θάλασσα» και η ανάλογη ενίσχυση της Τουρκίας που περνά μέσα από την επέκτασή της στο Αιγαίο. Σε αυτόν τον επιθετικό στρατηγικό στόχο εγγράφονται οι αλαζονικές συμπεριφορές και οι βαρύγδουπες δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας και του πολιτικού προσωπικού της χώρας.

Μόνο που ο εξ Ανατολών γείτονας λησμονεί, ενίοτε, τα θαυμαστά αντανακλαστικά του Έλληνα Πρωθυπουργού, κι ας «μην αναγνωρίζεται» από τον Ερντογάν, τις «σαφείς κόκκινες γραμμές» που έθεσε προ ολίγου ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, την εξίσου σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε απέναντι στην Τουρκία ο προηγούμενος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη Νίσυρο.

Με άλλες λέξεις: ο Εντογάν υποτιμά το αρραγές εσωτερικό πολιτικό μέτωπο απέναντι στον πολεμοχαρή κωδικό του τουρκικού, πολιτικού και στρατιωτικού, κατεστημένου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments