Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Θα «τραβήξει κανείς το αυτί» του Ερντογάν;

Σύνοδος Κορυφής: Θα «τραβήξει κανείς το αυτί» του Ερντογάν;

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

To βασικό ερώτημα παραμένει και δεν είναι άλλο από το αν τελικά θα μπορέσει κάποιος να βγει μπροστά και μαζί με το δίδυμο Ελλάδα - Κύπρος να διατρανώσει σε όλα τα επίπεδα, ότι η Ε.Ε δεν απειλείται, ούτε απειλεί, όμως εάν χρειαστεί θα αμυνθεί και θα υπερασπίσει τα συμφέροντα κάθε μέλους της που απειλείται και εκβιάζεται από τους απανταχού δικτάτορες αυτού του κόσμου. 

Οι ηγέτες της ΕΕ  των Δυτικών Βαλκανίων θα συναντηθούν το πρωί της 23ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου, ενώ σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές η συνάντηση θα βασιστεί στους υφιστάμενους στενούς δεσμούς μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ διπλωματικές πηγές τονίζουν, ότι οι ηγέτες της Ε.Ε αναμένεται να συζητήσουν την πρόοδο όσον αφορά την ολοκλήρωση της ΕΕ, αλλά και τις προκλήσεις που απορρέουν από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με διεθνείς και διπλωματικές πηγές η συνάντηση θα αποτελέσει ευκαιρία για να γίνει απολογισμός της προόδου όσον αφορά βασικές επενδύσεις στο πλαίσιο του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου για τα Δυτικά Βαλκάνια (ΟΕΣ), να συζητηθούν γεωστρατηγικά ζητήματα, να διερευνηθούν τρόποι για την προώθηση των επαφών μεταξύ των λαών και να προαχθεί η ευθυγράμμιση με τις αξίες της ΕΕ και την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).

Ολοκλήρωση της ΕΕ

Οι ηγέτες της ΕΕ μεταξύ άλλων, αναμένεται να εκφράσουν σαφώς την αδιαμφισβήτητη υποστήριξή τους για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και να αξιοποιήσουν τη δυναμική που δημιούργησαν τα γεωπολιτικά γεγονότα προκειμένου να ληφθούν νέα μέτρα συνεργασίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Μεταξύ των στόχων της συνάντησης είναι η διερεύνηση καινοτόμων τρόπων για την προώθηση των ενταξιακών συνομιλιών, την παροχή κινήτρων για μεταρρυθμίσεις και την επίτευξη προόδου όσον αφορά τη σταδιακή ολοκλήρωση μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής, με βάση την αναθεωρημένη μεθοδολογία διεύρυνσης της ΕΕ.

Πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας

Η συνάντηση θα επιτρέψει επίσης στους ηγέτες να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία τους ενόψει των κοινών προκλήσεων που απορρέουν από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες αναμένεται να προσδιορίσουν βασικές δράσεις για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων έναντι υβριδικών απειλών (ιδίως κυβερνοαπειλών και παραπληροφόρησης) και την προστασία τους από αναταραχές στις αγορές ενέργειας και τροφίμων.

Παράλληλα, θα προβούν σε απολογισμό της προόδου όσον αφορά βασικές επενδύσεις στο πλαίσιο του ΟΕΣ, μιας και ο ΟΕΣ παρέχει ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση στην περιοχή για την αντιμετώπιση γεωστρατηγικών προκλήσεων, ιδίως με σκοπό την ενίσχυση της συνδεσιμότητας και της ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και τη μόχλευση επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα για τη στήριξη του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού της ηπείρου.

To κρίσιμο τριήμερο 26-28 Ιουνίου

Στο ίδιο μήκος κυματος οι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την εξωτερική πολιτική και την ευθυγράμμιση με την ΚΕΠΠΑ της ΕΕ, και θα συζητήσουν τρόπους για τον περιορισμό της επιρροής της Ρωσίας στην περιοχή και την καταπολέμηση της ρωσικής προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, ενώ αναμένεται να καταδικάσουν εκ νέου την Τουρκία για τη νέα κλιμάκωση κατά της Ελλάδας, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που είδε η EURACTIV. Βέβαια, το «κυριώς πιάτο» αναμένεται να είναι το τριήμερο 26-28, με τους G7  να έχουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις στη Μαδρίτη, συζητήσεις που θα «αποκαλύψουν» πολλά για όσα θα γίνουν στο μέλλον και θα αφορούν ΕΕ – Τουρκία και όχι μόνο.

Δεν είναι κοινό μυστικό, ότι η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο θα πορευτούν μαζί για ακόμη μια φορά προβάλλοντας και αναδεικνύοντας σε ολόκληρη την Ευρώπη τις καθημερινές παραβιάσεις και τις απαράδεκτες απαιτήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο. Επομένως δεν θα αποτελέσει έκπληξη η δημόσια στήριξη της χώρας μας από χώρες με βαρύνουσα σημασία στην Ε.Ε όπως η Γαλλία, αλλά και αρκετές ακόμη που στη μετά-Μέρκελ εποχή ψάχνουν να βρουν τα πατήματά τους.

Σίγουρα κάτι που θα έκανε χαρούμενη τη χώρα μας, θα ήταν εκτός από τις καθιερωμένες και τυπικές δηλώσεις καταδίκης, να υπάρξει και μια συνολική ευρωπαϊκή στρατηγική για την απομόνωση σε ευρωπαϊκό και οικονομικό επίπεδο της Τουρκίας, με την τελευταία να βρίσκεται ήδη  «με την πλάτη στον τοίχο» μιας και η οικονομία της καταρρέει μέρα με τη μέρα.

Ένα πρώτο «τυράκι» είναι και η δήλωση από πλευράς Ε.Ε. ότι «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ», όπως διέρρευσε από το σχέδιο συμπερασμάτων, όμως το βασικό ερώτημα παραμένει και δεν είναι άλλο από το αν τελικά θα μπορέσει κάποιος να βγει μπροστά και μαζί με το δίδυμο Ελλάδα – Κύπρος να διατρανώσει σε όλα τα επίπεδα, ότι η Ε.Ε δεν απειλείται, ούτε απειλεί, όμως εάν χρειαστεί θα αμυνθεί και θα υπερασπίσει τα συμφέροντα κάθε μέλους της που απειλείται και εκβιάζεται από τους απανταχού δικτάτορες αυτού του κόσμου.

Μήνυμα της ΕΕ σε Ερντογάν: Σεβαστείτε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας – Το προσχέδιο συμπερασμάτων

Σαφή προειδοποίηση στην Τουρκία και την προκλητική της συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα θα απευθύνουν οι ηγέτες της ΕΕ όπως προκύπτει από το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στις 23 και 24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το euroactiv, το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφέρει: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ». Επίσης, υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, τονίζοντας ότι: «Αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Σε κακό επίπεδο οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς η Τουρκία δείχνει με όσα λέει δημοσίως, αλλά και πράττει ότι έχει σκοπό να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο στο εγγύς μέλλον, μιας και καθημερινά παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, ενώ συνεχίζει να κάνει τα «στραβά μάτια» στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών τόσο τόσο από τη θάλασσα όσο και από τη στεριά. Επιπλέον, επικαλούμενη διεθνείς συνθήκες, η Άγκυρα πιέζει για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών που γειτνιάζουν με την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία του ελληνικού στρατού αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Από την άλλη πλευρά,  όπως είναι φυσιολογικό η χώρα μας διατηρεί ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, καθώς, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, η Τουρκία διαθέτει την «Στρατιά του Αιγαίου» με έδρα τη Σμύρνη, και μια ενδεχόμενη απόσυρσή τους θα «ξυπνούσε άσχημες μνήμες» από το 1974, όταν η Χούντα απέσυρε τα ελληνικά στρατεύματα από την Κύπρο και η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε παράνομα κυπριακό έδαφος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments