Διεθνή

Νέα εγκλήματα πολέμου από τον Πούτιν

Νέα εγκλήματα πολέμου από τον Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Αυτήν την φορά, στα εγκλήματα πολέμου, που έχει διαπράξει η αυταρχία Πούτιν, προστέθηκε η δόλια καταστροφή σιτηρών.

Αυτήν την φορά, στα εγκλήματα πολέμου, που έχει διαπράξει η αυταρχία Πούτιν, προστέθηκε η δόλια καταστροφή σιτηρών. Δύο τερματικούς σταθμούς αποθήκευσης σιτηρών βομβάρδισαν σήμερα οι Ρώσοι στο λιμάνι Μικολάιβ της Ουκρανίας, μετά από σχετική εντολή του Ρώσου Προέδρου Πούτιν, που ανοίγει οριστικά νέο κεφάλαιο στους απελπισμένους εκβιασμούς του προς την Δύση, η οποία σπεύδει να εκφράσει την αντίδρασή της.

Συγκεκριμένα, δύο τερματικοί σταθμοί σιτηρών υπέστησαν ρωσικά πλήγματα στην πόλη Μικολάιβ που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία, στη Μαύρη Θάλασσα, της οποίας τα σιλό σιτηρών είχαν ήδη γίνει στόχος της Μόσχας. Όντας μπλοκαρισμένη στην ουκρανική σύγκρουση που η ίδια προκάλεσε, η Ρωσία χρησιμοποιεί το σιτάρι και το καλαμπόκι ως όπλα για να λάβει παραχωρήσεις από τη Δύση μέσα από τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών και την καταστροφή των γεωργικών υποδομών, ακόμη και την κλοπή τροφίμων. Οι διεθνείς οργανισμοί ανησυχούν για την επακόλουθη αύξηση των πρώτων υλών.

Δύο τερματικοί σταθμοί αποθήκευσης σιτηρών επλήγησαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς την Τετάρτη στο λιμάνι Μικολάιβ της Ουκρανίας. Ο τερματικός σταθμός του λιμανιού της Εύρης, αφιερωμένος στα φυτικά έλαια, χτυπήθηκε από πύραυλο που πυρπόλησε δύο σιλό και κατέστρεψε ένα τρίτο που μπορούσε να αποθηκεύσει 160.000 τόνους και τραυμάτισε ένα άτομο. Στο άλλο τερματικό, η έκταση της καταστροφής δεν είναι ακόμη γνωστή. Ο τερματικός σταθμός είχε κλείσει από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η υποδομή παραγωγής, αποθήκευσης και εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο της Ρωσίας από την έναρξη της σύγκρουσης. Ένας τερματικός σταθμός σιτηρών είχε ήδη καταστραφεί από πυραύλους τη νύχτα 5-6 Ιουνίου στο Μικολάιβ. Το Κίεβο κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής ότι στο έδαφός τους «λεηλάτησαν περίπου 500.000 τόνους σιτηρών αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων».

Ας μην λησμονούμε ότι τα λιμάνια του Μικολάιβ και της Οδησσού έχουν αποκλειστεί από την αρχή της σύγκρουσης, η οποία έχει παραλύσει τη θαλάσσια μεταφορά γεωργικών πρώτων υλών, τον κύριο δρόμο εξαγωγών για την Ουκρανία μέχρι τότε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε άμεσα, μέσω του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος χαρακτήρισε τη ρωσική στρατηγική καταστροφής και αποκλεισμού των δημητριακών ως «έγκλημα πολέμου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments