Nέα της αγοράς

Ορατός είναι ο κίνδυνος να σταματήσουν οι επενδύσεις και τα έργα του ΑΔΜΗΕ

Ορατός είναι ο κίνδυνος να σταματήσουν οι επενδύσεις και τα έργα του ΑΔΜΗΕ

Πηγή Φωτογραφίας: Euro2day

Τα επιτόκια ανεβαίνουν ίσως και πάνω από 5%, η απόφαση της ΡΑΕ θέτει σε κίνδυνο την υλοποίηση όχι μόνο των διεθνών διασυνδέσεων αλλά και τις επενδύσεις που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ και έχουν να κάνουν με την ενεργειακή μετάβαση

Ορατός είναι ο κίνδυνος να σταματήσουν οι επενδύσεις και τα έργα του ΑΔΜΗΕ μετά την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να “ψαλιδίσει” κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα τη ρυθμιζόμενη απόδοση των επενδύσεων (WACC) του διαχειριστή. Συγκεκριμένα ενώ ο ΑΔΜΗΕ είχε ζητήσει την αύξηση του WACC από το 6,9% στο 7,5%, σύμφωνα με πληροφορίες του κ.Φλουδόπουλο η ΡΑΕ προχώρησε σε μείωση του ποσοστού στο 6,1%.

Καλούμε τη ΡΑΕ να το σκεφτεί και να αλλάξει αυτήν την απόφαση, ανέφερε σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γ. Μάργαρης, τονίζοντας ότι αντικειμενικά θα οδηγήσει στο να σταματήσουν τα έργα του διαχειριστή τόσο για την ανάπτυξη των διασυνδέσεων των νησιών όσο και για τη διασύνδεση των ΑΠΕ στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο ίδιος επικαλέστηκε ότι διανύουμε μια περίοδο έντονου πληθωρισμού και ανόδου των επιτοκίων, η οποία θα δικαιολογούσε την αύξηση, ωστόσο όπως είπε η ΡΑΕ πήρε μια απόφαση που τεχνοκρατικά δεν υποστηρίζει την ανάγκη ανάπτυξης του συστήματος αλλά και υλοποίησης επενδύσεων στις ΑΠΕ.

Τα επιτόκια ανεβαίνουν ίσως και πάνω από 5%, η απόφαση της ΡΑΕ θέτει σε κίνδυνο την υλοποίηση όχι μόνο των διεθνών διασυνδέσεων αλλά και τις επενδύσεις που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ και έχουν να κάνουν με την ενεργειακή μετάβαση και αφορούν στην αποφυγή των ορυκτών καυσίμων και τη μετάβαση στις ΑΠΕ.

Σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, η επιβάρυνση που θα προέκυπτε για τους καταναλωτές από την προτεινόμενη αύξηση του WACC ισοδυναμεί με 1 έως 2 ευρώ ετησίως στον λογαριασμό του ρεύματος. Ωστόσο το όφελος που θα προκύψει από την υλοποίηση των επενδύσεων ειδικά των διασυνδέσεων των νησιών, από τη μείωση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) θα είναι αισθητά μεγαλύτερο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments