Οικονομία

Πλαφόν: Παράταση μέχρι 31/12 σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα

Πλαφόν: Παράταση μέχρι 31/12 σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Πλαφόν: Το ράλι της ακρίβειας δεν έχει σταματημό και το φρένο δύσκολα θα επέλθει και η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να παρατείνει το πλαφόν σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου

Το ράλι της ακρίβειας δεν έχει σταματημό και το φρένο δύσκολα θα επέλθει. Οι τιμές της ενέργειας, δηλαδή του ηλεκτρικού ρεύματος, των καυσίμων και της θέρμανσης έχουν δει την… ανιούσα και αυτό συμπαρασείρει και σα ντόμινο και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, μιας και τα τρόφιμα, τα ποτά και κυρίως το σούπερ μάρκετ έχει γίνει είδος… πολυτελείας.

Όπως είναι φυσικό οι δύο συγκεκριμένες κατηγορίες έχουν βάλει τη “θηλιά στο λαιμό” όλων των πολιτών, μιας και είναι ένα καθημερινό “σταυρόλεξο” η διαβίωση τους, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, η οποία έχει φτάσει στα 2,41 ευρώ/λίτρο έναντι 1,64 ευρώ/λίτρο τέτοια εποχή πέρσι, ενώ στο καλάθι του σούπερ μάρκετ καταγράφονται αυξήσεις που υπερβαίνουν το 30% από την αρχή της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία και ειδικά στα βασικά προϊόντα οι τιμές έχουν φτάσει σε τέτοιο βαθμό, που το καλάθι της νοικοκυράς ολοένα γίνεται πιο άδειο.

Παράταση της ισχύς της ρύθμισης για το πλαφόν

Μπροστά σ’ αυτή τη λαίλαπα των ανατιμήσεων, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων παρατείνει την ισχύ της ρύθμισης για το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους σε προϊόντα και υπηρεσίες που θεωρούνται απαραίτητα για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022.

Ειδικότερα, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, το ανώτατο όριο για την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος, παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για υγεία, διατροφή, διαβίωση, μετακίνηση και ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων, είναι αυτό που είχαν οι εταιρείες την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους σε τρόφιμα, καύσιμα, πρώτες ύλες κ.λπ., το οποίο θεσπίστηκε τον Μάρτιο εφέτος, ίσχυε μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2022. Για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 έως 1 εκατομμύριο ευρώ. Μάλιστα, προβλέπεται και πρόστιμο έως 50.000 ευρώ για όποιον παραποιήσει ή αποκρύψει ή δεν προσκομίσει στοιχεία που θα ζητήσουν οι υπηρεσίες.

«Καμπανάκι» για το κόστος παραγωγής των τροφίμων λόγω ενέργειας

Η βιομηχανία ζητά από την κυβέρνηση μείωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, αλλά και να συνεχίσει τη στήριξη των επιχειρήσεων ενάντια στο αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Οι επιχειρηματίες επεσήμαναν επίσης την ανάγκη για διευκόλυνση των εισαγωγών πρώτων υλών με ταχύτερες διαδικασίες ελέγχου, την άμεση ενεργοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου για τις επενδύσεις και διευκόλυνση στην απορρόφηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενώ τονίστηκε πως πρέπει να υπάρξει προστασία από αθέμιτες πρακτικές και ταυτόχρονα προώθηση της εξωστρέφειας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments