Διεθνή

Ζελένσκι: Παραδέχθηκε την απόσυρση του ουκρανικού στρατού από το Λισιτσάνσκ – Υποσχέθηκε να επιστρέψει

Ζελένσκι: Παραδέχθηκε την απόσυρση του ουκρανικού στρατού από το Λισιτσάνσκ – Υποσχέθηκε να επιστρέψει

Πηγή Φωτογραφίας: ndtv

Η κατάληψη της πόλης Λισιτσάνσκ έδωσε στη Ρωσία τον πλήρη έλεγχο της ανατολικής περιοχής Λουγκάνσκ - μια πολιτική νίκη που ανταποκρίνεται σε έναν βασικό στόχο του πολέμου του Κρεμλίνου

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy αναγνώρισε την Κυριακή ότι οι δυνάμεις του Κιέβου αποσύρθηκαν από το Λισιτσάνσκ στην ανατολική περιοχή Donbas μετά από μια σκληρή ρωσική επίθεση, αλλά υποσχέθηκε να ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής με τη βοήθεια δυτικών όπλων μεγάλης εμβέλειας.

Η Ρωσία είπε ότι η κατάληψη της πόλης της έδωσε τον πλήρη έλεγχο της ανατολικής περιοχής Λουγκάνσκ – μια πολιτική νίκη που ανταποκρίνεται σε έναν βασικό στόχο του πολέμου του Κρεμλίνου. Η εστίαση στο πεδίο της μάχης μετατοπίζεται τώρα στη γειτονική περιοχή του Ντόνετσκ, όπου το Κίεβο εξακολουθεί να ελέγχει εκτάσεις εδάφους.

«Αν οι διοικητές του στρατού μας αποσύρουν ανθρώπους από ορισμένα σημεία στο μέτωπο, όπου ο εχθρός έχει το μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε ισχύ πυρός, και αυτό ισχύει και για το Λισιτσάνσκ , σημαίνει μόνο ένα πράγμα», είπε ο Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία σε βίντεο. «Ότι θα επιστρέψουμε χάρη στην τακτική μας, χάρη στην αύξηση της προμήθειας σύγχρονων όπλων».

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία συγκεντρώνει τη δύναμη πυρός της στο μέτωπο του Ντονμπάς, αλλά η Ουκρανία θα απαντήσει με όπλα μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι εκτοξευτές πυραύλων HIMARS που παρέχονται από τις ΗΠΑ.

“Το γεγονός ότι προστατεύουμε τις ζωές των στρατιωτών μας, των ανθρώπων μας, παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Θα ξαναχτίσουμε τα τείχη, θα ξανακερδίσουμε τη γη και οι άνθρωποι πρέπει να προστατεύονται πάνω από όλα”, είπε ο Ζελένσκι.

Από τότε που εγκατέλειψε μια επίθεση στην πρωτεύουσα Κίεβο, η Ρωσία έχει επικεντρώσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στη βιομηχανική καρδιά του Ντονμπάς που περιλαμβάνει τις περιοχές Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ, όπου αυτονομιστές  που υποστηρίζονται από τη Μόσχα πολεμούν την Ουκρανία από το 2014.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ενημέρωσε τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι το Λουγκάνσκ «απελευθερώθηκε», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις της αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από την πόλη.

“Η συνέχιση της άμυνας της πόλης θα οδηγούσε σε μοιραίες συνέπειες. Προκειμένου να διατηρηθούν οι ζωές των Ουκρανών υπερασπιστών, ελήφθη απόφαση να αποσυρθούν”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ουκρανοί αξιωματούχοι, που λένε ότι οι αναφορές για «απελευθέρωση» ουκρανικού εδάφους αποτελούν ρωσική προπαγάνδα, είχαν αναφέρει έντονους φραγμούς πυροβολικού σε κατοικημένες περιοχές.

Δυτικά του Λισιτσάνσκ στην περιοχή του Ντόνετσκ, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν η ουκρανική πόλη Σλόβιανσκ χτυπήθηκε από ισχυρούς βομβαρδισμούς από πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών την Κυριακή, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Ενώ η Ρωσία θα προσπαθούσε να χαρακτηρίσει την προέλασή της στο Λουγκάνσκ ως μια σημαντική στιγμή στον πόλεμο, είχε υψηλό κόστος για τον ρωσικό στρατό, είπε ο Νιλ Μέλβιν από τη δεξαμενή σκέψης RUSI με έδρα το Λονδίνο.

“Η θέση της Ουκρανίας δεν ήταν ποτέ ότι θα μπορούσε να υπερασπιστεί όλα αυτά. Αυτό που προσπαθούσαν να κάνουν είναι να επιβραδύνουν τη ρωσική επίθεση και να προκαλέσουν τη μέγιστη ζημιά, ενώ συσσωρεύονται για μια αντεπίθεση”, είπε.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία έπληξε «βάναυσα» το Χάρκοβο, το Κραματόρσκ και το Σλοβιάνσκ με επιθέσεις με ρουκέτες, αφήνοντας έξι νεκρούς και 20 τραυματίες μόνο στο Σλοβιάνσκ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε επίσης την Κυριακή ότι έπληξε τη στρατιωτική υποδομή του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας στα βορειοανατολικά, όπου ένας δημοσιογράφος του Reuters είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχτιζαν οχυρά μετά από νυχτερινούς βομβαρδισμούς.

Περίπου 70 χιλιόμετρα (44 μίλια) από το Χάρκοβο στη ρωσική πλευρά των συνόρων, η Ρωσία ανέφερε επίσης εκρήξεις την Κυριακή στο Μπέλγκοροντ, οι οποίες σύμφωνα με την ίδια σκότωσαν τουλάχιστον τρεις ανθρώπους και κατέστρεψαν σπίτια. 

Η Μόσχα έχει κατηγορήσει το Κίεβο για πολυάριθμες επιθέσεις στο Μπέλγκοροντ και σε άλλες περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία. Το Κίεβο δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη για κανένα από αυτά τα περιστατικά.

Η Ουκρανία είπε ότι η αεροπορία της είχε πραγματοποιήσει περίπου 15 εξόδους «σχεδόν προς όλες τις κατευθύνσεις των εχθροπραξιών», καταστρέφοντας εξοπλισμό και δύο αποθήκες πυρομαχικών.

Στην κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Μελιτόπολη της νότιας Ουκρανίας, οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν μια στρατιωτική βάση επιμελητείας με περισσότερα από 30 χτυπήματα την Κυριακή, δήλωσε ο εξόριστος δήμαρχος της πόλης Ιβάν Φεντόροφ. 

Μιλώντας σε επίσκεψή του στο Κίεβο, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε είπε ότι η κυβέρνησή του θα παράσχει στην Ουκρανία επιπλέον τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς και θα ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι η Γερμανία συζητούσε με τους συμμάχους της εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία μετά τον πόλεμο, αν και ήταν σαφές ότι αυτές «δεν θα ήταν το ίδιο με το αν κάποιος ήταν μέλος του ΝΑΤΟ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments