Διεθνή

Εσθονία: Επικύρωση ένταξης Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Εσθονία: Επικύρωση ένταξης Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο πρόεδρος της Εσθονίας Άλαρ Κάρις υπέγραψε νόμο για την επικύρωση των πρωτοκόλλων για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά την ψήφισή του από το κοινοβούλιο την Τετάρτη

Ο πρόεδρος της Εσθονίας Άλαρ Κάρις υπέγραψε νόμο για την επικύρωση των πρωτοκόλλων για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά την ψήφισή του από το κοινοβούλιο την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, η Προεδρία τονίζει ότι «η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έχει ιστορική σημασία για τις περιοχές της Βόρειας Ευρώπης και της Βαλτικής και καθιστά τη συμμαχία ισχυρότερη από ποτέ. Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας δίνει στο ΝΑΤΟ σημαντική στρατηγική δύναμη στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, διασφαλίζει την ασφάλεια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συνολικά και αυξάνει την αμυντική ικανότητα όλων μας».

Η Προεδρία της Εσθονίας προσθέτει ότι η ένταξη των δύο χωρών «προάγει και καλλιεργεί τη συνεργασία στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας όχι μόνο στην ασφάλεια, αλλά σε πολλούς τομείς».

Ο Κάρις εξέφρασε, ακόμη, την πεποίθηση ότι η διαδικασία επικύρωσης των πρωτοκόλλων προσχώρησης μεταξύ των συμμάχων θα προχωρήσει γρήγορα και ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενταχθούν σύντομα στο ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στις 18 Μαΐου. Η απόφαση να προσκληθούν η Φινλανδία και η Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ελήφθη στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης την περασμένη εβδομάδα.

Τα ενταξιακά πρωτόκολλα υπογράφηκαν στις Βρυξέλλες στις 5 Ιουλίου. Όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να τα εγκρίνουν για την ένταξη των χωρών.

Με την υπογραφή σχετικού νόμου, η Εσθονία έγινε ένα από τα πρώτα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ που επικύρωσαν τα πρωτόκολλα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments