Διεθνή

Ρωσία: Ακόμη πιο αυστηρή λογοκρισία

Ρωσία: Ακόμη πιο αυστηρή λογοκρισία

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Σε ακόμη μεγαλύτερη αυστηροποίηση της ήδη υπάρχουσας λογοκρισίας προχώρησε η Ρωσική Ομοσπονδία.

Σε ακόμη μεγαλύτερη αυστηροποίηση της ήδη υπάρχουσας λογοκρισίας προχώρησε η Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτή τη φορά, η λογοκρισία εντείνεται μέσα από σχετική απόφαση, που έλαβε η Κρατική Δούμα, Κάτω Βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας, η οποία έχει νομικά την κύρια αποφασιστική νομοθετική εξουσίας.

Συγκεκριμένα, η Κρατική Δούμα ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που εισάγει στη ρωσική νομοθεσία τον όρο «πληροφορίες για αντικυρώσεις», που αναφέρεται, σε τελικό βαθμό, στις σχέσεις με τις αποκαλούμενες από το καθεστώς Πούτιν «μη φιλικές» πολιτείες.

Η τροπολογία προτάθηκε από βουλευτές και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Κρατικής Δούμας. Το κείμενο, το οποίο εγκρίθηκε, περιορίζει τη διάδοση πληροφοριών για τις αντικυρώσεις σε απεριόριστο φάσμα προσώπων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του Διαδικτύου. Πρόκειται για πληροφορίες αντισυναλλαγών. Ως πληροφορία αντισυναλλαγών νοείται οποιαδήποτε πληροφορία (τεχνική, οικονομική, οργανωτική κ.λπ.) για συναλλαγές που πραγματοποιούνται ή σχεδιάζονται από Ρωσικά φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που συμμετέχουν σε δραστηριότητες εξωτερικού εμπορίου, η διάδοση των οποίων μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή περιορισμών στα μέρη σε τέτοιες συναλλαγές.

Πιο συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρεται ότι «η διάδοση πληροφοριών για τις αντικυρώσεις επιτρέπεται μόνο με τη γραπτή συγκατάθεση του κατόχου της, ενός ρωσικού ατόμου ή νομικής οντότητας που εμπλέκεται σε δραστηριότητες εξωτερικού εμπορίου που διεξήγαγε ή σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συναλλαγές».

Σε περίπτωση παραβίασης των διαδικασιών που διέπουν τη διάδοση πληροφοριών για τις αντικυρώσεις, οι φορείς εξωτερικού εμπορίου θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση ζημίας από τους παραβάτες.

Ωστόσο, η απαίτηση λήψης γραπτής συγκατάθεσης για τη διάδοση πληροφοριών δεν ισχύει για τα όργανα της κρατικής αρχής, τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ρωσίας ή τους αναπληρωτές της.

Οι περιορισμοί θα πάψουν να ισχύουν από την ημέρα της διάδοσης των πληροφοριών για τις αντικυρώσεις από φορέα εξωτερικού εμπορίου ή τη δημοσίευση από αυτόν στον ιστότοπό του έκθεσης που αναφέρει ότι ο περιορισμός στη διάδοση πληροφοριών αντικυρώσεων παύει να ισχύει για ορισμένες πληροφορίες χωρίς αποκάλυψη του περιεχομένου του. Αυτός ο περιορισμός αίρεται εάν οι πληροφορίες εκφράστηκαν από εκπροσώπους φορέων κρατικής αρχής, τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας ή τους αναπληρωτές της.

Στο κείμενο, που εγκρίθηκε από την Κρατική Δούμα, αναφέρεται ότι «η διάδοση πληροφοριών για τις αντικυρώσεις κατά παράβαση των απαιτήσεων που προβλέπονται από αυτό το άρθρο συνεπάγεται ευθύνη σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία που προβλέπεται για αποκάλυψη πληροφοριών με περιορισμένη πρόσβαση».

Σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικών Αδικημάτων, η αποκάλυψη πληροφοριών, στις οποίες η πρόσβαση περιορίζεται από ομοσπονδιακό νόμο, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 έως 10.000 ρούβλια για πολίτες, 40.000 έως 50.000 ρούβλια για υπαλλήλους ή αποκλεισμό για έως τρία χρόνια, και από 100.000 έως 200.000 ρούβλια για νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με το κείμενο, οι πληροφορίες για τις αντικυρώσεις δεν περιλαμβάνουν πληροφορίες που αποτελούν κρατικό ή εμπορικό μυστικό, καθώς και άλλες πληροφορίες που ταξινομούνται ως πληροφορίες περιορισμένης πρόσβασης σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς νόμους, πληροφορίες των οποίων η δημοσίευση και χρήση είναι υποχρεωτική σε κρατικά, δημοτικά και άλλα συστήματα πληροφοριών ή πληροφορίες των οποίων η διάδοση είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς νόμους.

Βέβαια, το ψηφισμένο κείμενο θα τεθεί σε ισχύ την ημέρα της επίσημης δημοσίευσής του, όπως ορίζει σχετικά το κείμενο του ισχύοντος Συντάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά αποτελεί κοινό μυστικό, ότι, ουσιαστικά, οι κρατικές αρχές μεριμνούν για το σεβασμό του και τη συμμόρφωση των πολιτών σ’ αυτό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments