Διεθνή

Παραίτηση Μπόρις Τζόνσον: Ποια είναι η επόμενη ημέρα

Παραίτηση Μπόρις Τζόνσον: Ποια είναι η επόμενη ημέρα

Πηγή Φωτογραφίας: cnn

Οι απερχόμενοι πρωθυπουργοί αναμένεται να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι να βρεθεί διάδοχος. Πώς γίνεται όμως αυτό;

Η έντονη φημολογία που μένει να επιβεβαιωθεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να παραιτηθεί από ηγέτης των Συντηρητικών κι εν συνεχεία από την πρωθυπουργία όταν βρεθεί νέος ηγέτης, έφερε πλήθος ερωτημάτων για το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία και τι σημαίνει αυτό

Σύμφωνα με τα βρετανικά δημοσιεύματα, ο Μπόρις Τζόνσον, αναμένεται να παραιτηθεί εντός της ημέρας, και ήδη στο Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ γράφεται η επιστολή παραίτησή του, σχεδόν τρία χρόνιαι μετά την ευρεία επικράτησή του στις  γενικές εκλογές του 2019.

Οι απερχόμενοι πρωθυπουργοί αναμένεται να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι να βρεθεί διάδοχος. Πώς γίνεται όμως αυτό;

Πώς εκλέγεται ο νέος αρχηγός των Τόρις

Μόλις παραιτηθεί ένας ηγέτης των Συντηρητικών, ενεργοποιούνται εκλογές για νέο αρχηγό κόμματος. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι υποψήφιοι χρειάζονται την υποστήριξη οκτώ Συντηρητικών βουλευτών για να είναι υποψήφιοι.

Μόλις δηλώσουν όλοι οι υποψήφιοι – εάν υπάρχουν περισσότεροι από δύο υποψήφιοι – οι βουλευτές των Τόρις θα πραγματοποιήσουν μια σειρά ψηφοφοριών μέχρι να μείνουν μόνο δύο.

  • στον πρώτο γύρο, οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώσουν το 5% των ψήφων για να παραμείνουν στην υποψηφιότητα (σήμερα 18 βουλευτές)
  • στον δεύτερο γύρο, πρέπει να πάρουν το 10% (σήμερα 36 βουλευτές)
  • στους επόμενους γύρους αποκλείεται ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους

Όταν απομένουν δύο βουλευτές, όλα τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος σε όλη τη χώρα – άρα όχι μόνο οι βουλευτές – θα ψηφίσουν για τον νικητή.

Το χρονοδιάγραμμα για κάθε διαγωνισμό αποφασίζεται από την Επιτροπή των Βουλευτών του 1922 και η επιτροπή θα μπορούσε να ψηφίσει για την αλλαγή των κανόνων πριν από τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.

Πώς διορίζεται ο επόμενος πρωθυπουργός

Όποιος κερδίσει την ηγεσία των Συντηρητικών, θα γίνει αρχηγός του κόμματος με τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών στη Βουλή.

Ως εκ τούτου, η βασίλισσα θα τους ζητήσει να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Θα γίνουν γενικές εκλογές

Οχι απαραίτητα.

Όταν ένας πρωθυπουργός παραιτείται, δεν γίνονται αυτόματα γενικές εκλογές.

Οι τελευταίες εκλογές που μπορούν να διεξαχθούν είναι ο Ιανουάριος του 2025 , αλλά ο νέος πρωθυπουργός θα μπορούσε να επιλέξει να προκηρύξει εκλογές πριν από τότε.

Πόσο καιρό θα παραμείνει στην εξουσία ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Τζόνσον θα συνεχίσει ως πρωθυπουργός μέχρι το φθινόπωρο, ανέφερε ο Κρις Μέισον του BBC, κάτι που δεν είναι παράδοξο. Θα παραμείνει στη θέση του έως ότου οι Συντηρητικοί επιλέξουν νέο ηγέτη, όπως έκαναν οι προκάτοχοί του Τερέζα Μέι και Ντέιβιντ Κάμερον όταν παραιτήθηκαν.

Θεωρητικά, αν ήθελε να πάει αμέσως, η βασίλισσα θα μπορούσε να διορίσει έναν αρχηγό, πιθανότατα μέλος του υπουργικού συμβουλίου, για να αναλάβει μέχρι να βρεθεί νέος αρχηγός. Αυτή θα ήταν μια πολύ ασυνήθιστη κατάσταση.

Οι “δελφίνοι” της πρωθυπουργίας

Προς το παρόν, δεν υπάρχει προφανής διάδοχος του κ. Τζόνσον, αλλά υπάρχουν αρκετοί πιθανοί υποψήφιοι.

Οι πρώην υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου Τζέρεμι Χαντ και Σατζίντ Τζαβίντ υπέβαλαν προηγουμένως την ηγεσία και ενδέχεται να επιλέξουν να το κάνουν ξανά.

Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι περιλαμβάνουν:

  • Πρώην Γραμματέας Αναβάθμισης Μάικλ Γκόουβ
  • Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Penny Mordaunt
  • Ο πρώην καγκελάριος Rishi Sunak
  • Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας
  • Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Tom Tugendhat,
  • Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας
  • Καγκελάριος Nadhim Zahawi

Ποιες εξουσίες έχει ακόμα ο Μπόρις Τζόνσον

Μέχρι να παραιτηθεί επίσημα από το αξίωμα του πρωθυπουργού, ο κ. Τζόνσον εξακολουθεί να έχει τις ίδιες εξουσίες, θεωρητικά. Στην πραγματικότητα, τώρα του λείπει η εξουσία να εισαγάγει οποιαδήποτε ριζοσπαστική νέα πολιτική

Θα εξακολουθεί να εκπροσωπεί το Ηνωμένο Βασίλειο στο εξωτερικό και μπορεί να συνεχίσει να κάνει δημόσιους διορισμούς ή αλλαγές στην ομάδα των υπουργών του.

Μία από τις τελευταίες του πράξεις στο αξίωμα είναι πιθανό να απονείμει βραβεία ιππότη και διορισμούς στη Βουλή των Λόρδων στον κατάλογο τιμών για την παραίτησή του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments