Διεθνή

Βρετανία: Το Βασιλικό Ναυτικό κατέσχεσε λαθραία ιρανικά όπλα

Βρετανία: Το Βασιλικό Ναυτικό κατέσχεσε λαθραία ιρανικά όπλα

Πηγή Φωτογραφίας: royalnavy

Η κατάσχεση έγινε στις αρχές τους έτους, αλλά ανακοινώθηκε την Πέμπτη - Το Ιράν απορρίπτει τους βρετανικούς ισχυρισμούς

Το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ένα από τα πολεμικά πλοία του κατέσχεσε ιρανικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων εδάφους – αέρος και κινητήρων για πυραύλους κρουζ, από λαθρέμπορους στα διεθνή ύδατα νότια του Ιράν στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Ένα ελικόπτερο από τη φρεγάτα HMS Montrose εντόπισε ταχύπλοα να απομακρύνονται από τις ιρανικές ακτές στις 28 Ιανουαρίου και στις 25 Φεβρουαρίου και δεκάδες πακέτα που περιείχαν τον προηγμένο οπλισμό κατασχέθηκαν, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Βασιλικό Ναυτικό.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τον ισχυρισμό της Βρετανίας, κατηγορώντας την ότι ήταν συνένοχος στον πόλεμο κατά της Υεμένης πουλώντας όπλα στον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία.

«Με τη συνεχή πώληση προηγμένων όπλων στον αυτοαποκαλούμενο στρατιωτικό συνασπισμό κατά του ανυπεράσπιστου λαού της Υεμένης, η Βρετανία υπήρξε εταίρος στον πόλεμο και την επιθετικότητα κατά της Υεμένης και δεν είναι σε θέση να κάνει τέτοιες αβάσιμες κατηγορίες για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και πάρτε ένα ανθρωπιστικό πρόσωπο», ανέφερε το υπουργείο σε tweet, επικαλούμενο τον εκπρόσωπό του Νάσερ Καναάνι.

Ως εκ τούτου, είπε, η Βρετανία «δεν έχει την ηθική εξουσία να διεκδικήσει την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».

Το Βασιλικό Ναυτικό δήλωσε: «Τα κατασχεθέντα πακέτα επιστράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για τεχνική ανάλυση, η οποία αποκάλυψε ότι η αποστολή περιείχε πολλαπλούς πυραυλοκινητήρες για τον ιρανικό πύραυλο κρουζ επίθεσης 351 και μια παρτίδα 358 πυραύλων εδάφους-αέρος».

Δεν ανέφερε πού ήταν δεσμευμένοι οι πύραυλοι, αλλά είπε ότι ο πύραυλος cruise 351, με βεληνεκές 1.000 km , χρησιμοποιείται συχνά από την ομάδα Χούτι της Υεμένης για να στοχεύσει τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Gridley υποστήριξε την κατάσχεση του Φεβρουαρίου, δήλωσε το Βασιλικό Ναυτικό. Και οι δύο κατασχέσεις σημειώθηκαν ενώ το HMS Montrose βρισκόταν σε συνήθεις επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας.

«Αυτή η ενέργεια καταδεικνύει ότι δεν θα επιτρέψουμε σε ανεύθυνες και επιθετικές ενέργειες του Ιράν να περάσουν ανεξέλεγκτες σε ξηρά, θάλασσα και αέρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, συνταγματάρχης Τζόζεφ Μπουτσίνο.

Το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι βρίσκονται σε πόλεμο με τους Χούτι που είναι ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν από το 2015, σε μια σύγκρουση που θεωρείται ευρέως ως πόλεμος αντιπροσώπων μεταξύ των δύο υποστηριζόμενων από τη Δύση κρατών του Αραβικού Κόλπου και του Ιράν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments