Οικονομία

Στεγαστικά δάνεια: Η αύξηση στα επιτόκια “στενάζει” τους υποψήφιους δανειολήπτες

Στεγαστικά δάνεια: Η αύξηση στα επιτόκια “στενάζει” τους υποψήφιους δανειολήπτες

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi, Αρχείου

Στεγαστικά δάνεια: Ένα από τα μεγάλα "αγκάθια" που βγήκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στα στεγαστικά δάνεια είναι η άνοδος των επιτοκίων

Ένα από τα μεγάλα “αγκάθια” που βγήκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στα στεγαστικά δάνεια είναι η άνοδος των επιτοκίων. Αυτό συνέβη ελέω της ενεργειακής κρίσης, που έφερε τεράστια άνοδο παντού και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και τις τράπεζες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η αύξηση στο κόστος χρηματοδότησης, μιας και ο τόκος ανεβάζει σε μεγάλο βαθμό τόσο το τελικό ποσό της αποπληρωμής του δανείου, αλλά και την αύξηση της δόσης, δεν επιτρέπει στις τράπεζες να τα διατηρήσουν στα ελκυστικά επίπεδα στα οποία είχαν διαμορφωθεί από το 2018 και ύστερα.

Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν προχωρήσει το τελευταίο τρίμηνο σε σημαντικές αναπροσαρμογές στην επιτοκιακή τους πολιτική. Πρόκειται για κινήσεις που αναμένεται να συνεχιστούν στον βαθμό που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα παρέμβει το επόμενο διάστημα στα επιτόκιά της για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Προσώρας, παρεμβάσεις έχουν γίνει στα σταθερά επιτόκια, τα οποία έχουν αυξηθεί έως και 40 μονάδες βάσης. Τα προϊόντα αυτά αφορούν εκείνους οι οποίοι θέλουν σήμερα να λάβουν χρηματοδότηση για την απόκτηση ή ανέγερση κατοικίας. Παρότι τα κόστη παραμένουν λογικά, όσοι δεν πρόλαβαν να πάρουν στεγαστικό δάνειο τους πρώτους μήνες του 2022 θα αναγκαστούν τώρα να πληρώσουν ένα «καπέλο».

Ειδικότερα, το σταθερό επιτόκιο δεκαετίας από τη ζώνη του 3% βρίσκεται πλέον σε επίπεδα γύρω από το 3,40%-3,50%, στη 15ετία έχει αυξηθεί από 3,3% στο 3,7%-3,8%, ενώ για μεγαλύτερες διάρκειες φτάνει ακόμα και το 4,4%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε χορηγήσεις με περίοδο εξόφλησης 20 ετών η μηνιαία δόση να αυξάνεται σε σχέση με λίγους μήνες νωρίτερα:

  • Κατά 10-20 ευρώ για δάνειο 100.000 ευρώ
  • Κατά 20-40 ευρώ για δάνειο 200.000 ευρώ
  • Κατά 40-60 ευρώ για δάνειο 300.000 ευρώ

Τραπεζικές πηγές δεν αποκλείουν να υπάρξουν νέες αυξήσεις εάν οι συνθήκες στις αγορές το επιβάλουν. Όπως λένε χαρακτηριστικά, το κόστος θα έπρεπε να είχε πάρει την ανιούσα ήδη από τις αρχές του έτους, αλλά οι αναγκαίες αλλαγές καθυστέρησαν για να μη διαταραχθεί η ζήτηση. Σημειώνεται ότι τα παραπάνω δεν αφορούν όσους έχουν ήδη λάβει δάνειο και έχουν κλειδώσει το επιτόκιό τους, καθώς σε αυτή την περίπτωση οι καταβολές τους δεν επηρεάζονται καθόλου.

Στον αντίποδα όμως, όσοι αποπληρώνουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο θα δουν εκτός απροόπτου τους επόμενους μήνες τις πρώτες αυξήσεις στις δόσεις τους, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των διατραπεζικών δεικτών EURIBOR. Σύμφωνα με αναλυτές, δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και το 1,50% το 2023, ανάλογα πάντα με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, αλλά και με την αβεβαιότητα στις αγορές λόγω της εν εξελίξει κρίσης.

Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί έντονα τις τραπεζικές διοικήσεις, καθώς μπορεί να μειωθεί η ζήτηση για νέες χορηγήσεις, επηρεάζοντας αρνητικά τα καθαρά έσοδα από τόκους και κάποια νοικοκυριά να μην μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις νέες δόσεις, ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία υψηλού πληθωρισμού και περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments