Διεθνή

Ιταλία: Λίγο πριν την κατάρρευση η κυβέρνηση – “Δε θα δώσουμε λευκή επιταγή στον Ντράγκι”

Ιταλία: Λίγο πριν την κατάρρευση η κυβέρνηση – “Δε θα δώσουμε λευκή επιταγή στον Ντράγκι”

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Ιταλία: "Το Κίνημα των 5 Αστέρων δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης", δήλωσε ο επικεφαλής του Τζουζέπε Κόντε, μια κίνηση που ενδέχεται να προκαλέσει την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού

“Το Κίνημα των 5 Αστέρων δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης”, που θα διεξαχθεί σήμερα [14/7] στην ιταλική Γερουσία, δήλωσε ο επικεφαλής του Τζουζέπε Κόντε, μια κίνηση που ενδέχεται να προκαλέσει την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, αν το Κίνημα των 5 Αστέρων μποϊκοτάρει την ψηφοφορία στη Γερουσία, ενώ ο ίδιος ο Ντράγκι είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης από την οποία θα έχει αποχωρήσει το κόμμα του Κόντε.

Η απόφαση του Κινήματος των 5 Αστέρων βυθίζει την Ιταλία σε πολιτική αβεβαιότητα και ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Έπειτα από μία ημέρα έντονων διαβουλεύσεων στο εσωτερικό του κόμματός του, ο Κόντε ανακοίνωσε αργά χθες Τετάρτη ότι το Κίνημα των 5 Αστέρων δεν θα στηρίξει την πρόταση εμπιστοσύνης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα κοινωνικά προβλήματα. «Ανησυχώ πολύ ότι τον Σεπτέμβριο πολλές οικογένειες θα αντιμετωπίσουν το φρικτό δίλημμα αν θα πληρώσουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος ή θα αγοράσουν τρόφιμα», επεσήμανε ο Κόντε αναφερόμενος στη ραγδαία άνοδο του ενεργειακού κόστους.

Ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω συνομιλίες με τον Ντράγκι προκειμένου να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους. «Είμαστε απολύτως ανοικτοί στον διάλογο, στο να συμβάλλουμε εποικοδομητικά στην κυβέρνηση, στον Ντράγκι, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων. Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε την Τρίτη ότι αν το Κίνημα των 5 Αστέρων πάψει να στηρίζει την κυβέρνηση, ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα είναι αυτός που θα αποφασίσει τι θα γίνει μετά.

Κι όμως, έχει πλειοψηφία…

Η πολιτική αριθμητική, τόσο στη βουλή όσο και στη Γερουσία, θέτουν το σενάριο ως εξαιρετικά πιθανό. Άλλωστε, μια ματιά στους συσχετισμούς δείχνει ότι η νυν κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαθέτει άνετη πλειοψηφία και στα δύο σώματα ακόμη και εάν το Κίνημα Πέντε Αστέρων αποφασίσει να περάσει εξ’ ολοκλήρου στην αντιπολίτευση, την οποία σήμερα μονοπωλεί ουσιαστικά το ακροδεξιό νεοφασιστικό σχήμα Αδέλφια της Ιταλίας. Πολύ περισσότερο καθώς ο στενός συνεργάτης του Κόντε και υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο, έχει ήδη διαχωρίσει τη θέση του και δηλώνει, μαζί με δεκάδες βουλευτές και γερουσιαστές, ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τον Ντράγκι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments