Διεθνή

Deutsche Welle: Ο γυμνισμός μεταξύ αποδοχής και ντροπής

Deutsche Welle: Ο γυμνισμός μεταξύ αποδοχής και ντροπής

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Deutsche Welle: Σύμφωνα με νέο κανονισμό που ισχύει από τον Μάιο για τις δημοτικές πισίνες και κολυμβητήρια, οι γυναίκες το Σαββατοκύριακο μπορούν να κάνουν μπάνιο τόπλες, όπως ακριβώς και οι άνδρες. Έκτοτε η πρόταση αυτή συζητείται και σε άλλες γερμανικές πόλεις.

Το καλοκαίρι είναι εδώ και, μάλιστα, με ιδιαίτερα υψηλέ θερμοκρασίες και η παραλία είναι το πρώτο φυσικό μας καταφύγιο δροσιάς. Και πολλοί είναι οι άνθρωποι που βρίσκουν ότι το γυμνό ανθρώπινο σώμα πρέπει να είναι αποδεκτό, να είναι σεβαστό και να το χαιρόμαστε. Η θέα του γυμνού σώματος δεν είναι ντροπή, δεν διαφθείρει, δεν είναι υποτιμητική ή επικίνδυνη, σύμφωνα τουλάχιστον με πολλούς κατοίκους και επισκέπτες της Γερμανίας και, ειδικότερα, του Γκέτινγκεν, μιας φοιτητούπουλης στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας, όπως μας πληροφορεί το σχετικό αφιέρωμα της Deutsche Welle.

Σύμφωνα με νέο κανονισμό που ισχύει από τον Μάιο για τις δημοτικές πισίνες και κολυμβητήρια, οι γυναίκες το Σαββατοκύριακο μπορούν να κάνουν μπάνιο τόπλες, όπως ακριβώς και οι άνδρες. Έκτοτε η πρόταση αυτή συζητείται και σε άλλες γερμανικές πόλεις.

Τα σχόλια δίνουν και παίρνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Άλλα προβλήματα δεν έχετε;» ρωτούν κάποιοι. Άλλοι δηλώνουν νοσταλγοί της ελευθεριότητας που επικρατούσε στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, όταν «έτσι κάναμε μπάνιο, χωρίς να το πολυσυζητάμε κιόλας, άλλωστε μόνο έτσι γινόταν σωστό μαύρισμα». Άλλοι πάλι δεν απορρίπτουν την ιδέα, αλλά προβληματίζονται για πώς μπορούν να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις, ιδιαίτερα από τα αγόρια σε εφηβική ηλικία.

Περισσότεροι από ένας στους τρεις ερωτηθέντες συμφωνούν με τον γυμνισμό. Στις περισσότερες γερμανικές πόλεις ο κανονισμός που ισχύει σήμερα για δημοτικά κολυμβητήρια και πισίνες επιβάλλει στις γυναίκες να φορούν είτε ολόσωμο μαγιό, είτε μπικίνι. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) ένα αξιοσημείωτο ποσοστό 37% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την πρόταση να καταργηθεί αυτή η υποχρέωση και να μπορούν οι γυναίκες να κάνουν μπάνιο τόπλες, εάν το επιθυμούν. Στην πρώην Ανατολική Γερμανία το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο (44%) από τα δυτικά κρατίδια της χώρας (35%). Μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη το ότι οι άνδρες συμφωνούν σε μεγαλύτερο ποσοστό (46%) από τις γυναίκες (28%). Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο ότι στις νεαρές ηλικίες (από 18 έως 24) τα αγόρια συμφωνούν σε ποσοστό μόλις 32%, ενώ τα νεαρά κορίτσια σε ποσοστό 41%.

Γενικότερα, η Γερμανία θεωρείται η «κοιτίδα» του σύγχρονου γυμνισμού. Δεν είναι παράξενο λοιπόν που οι Γερμανοί ασχολούνται τόσο πολύ με το γυμνό. Ήδη στα τέλη του 19ου αιώνα, στην εποχή του Γερμανικού Ράιχ, είχαν ιδρυθεί οι πρώτοι σύλλογοι για την «κουλτούρα του ελεύθερου σώματος». Αργότερα εμφανίστηκαν και σύλλογοι γυμνιστών με σοσιαλιστικές ανησυχίες.

Την εποχή του ναζιστικού καθεστώτος το γυμνό δεν αποκηρύσσεται από σεμνοτυφία, όπως ίσως θα περίμενε κανείς, αλλά μάλλον χρησιμοποιείται για λόγους προπαγάνδας, για να αποδειχθεί η δήθεν υπεροχή των «Αρίων». Μετά τον πόλεμο οι γυμνιστές οργανώνονται και πάλι, τόσο στη Δυτική όσο και στην Ανατολική Γερμανία. Ήδη από το 1945 καθιερώνονται ξεχωριστές παραλίες, στις οποίες απολαμβάνουν ανενόχλητοι το μπάνιο τους. Από τη δεκαετία του ’60 μέχρι και τη δεκαετία του ’80, εποχή με μεγαλύτερη ελευθεριότητα, ο γυμνισμός είχε γίνει μόδα, ενώ οι περισσότερες γυναίκες έκαναν μπάνιο τόπλες.

Εξάλλου, χωρίς ρούχα, η κοινωνική προέλευση του καθενός δεν είναι πάντοτε ορατή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments