Κόσμος

Deutsche Welle: Τράπεζες τροφίμων ή η έμπρακτη αλληλεγγύη

Deutsche Welle: Τράπεζες τροφίμων ή η έμπρακτη αλληλεγγύη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

 Πόλεμος, αύξηση τιμών, ακριβό ρεύμα: Πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία δεν τα βγάζουν πια πέρα. Ακόμα και οι τράπεζες τροφίμων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Με δεδομένη την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, αλλά και την ιδιαίτερα αυξημένη εξάρτηση της Γερμανίας από το φυσικό αέριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι τράπεζες τροφίμων επανεμφανίσθηκαν δυναμικά, παρέχοντας έμπρακτη συμπαράσταση με περιορισμένο εισόδημα.

Πόλεμος, αύξηση τιμών, ακριβό ρεύμα: Πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία δεν τα βγάζουν πια πέρα. Ακόμα και οι τράπεζες τροφίμων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Έτσι, κάθε Τρίτη στις 2 μ.μ., γίνεται διανομή τροφίμων σ’ αυτό το σημείο στην περιοχή Κέπενικ στο Ανατολικό Βερολίνο. Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος του Βερολίνου διέθεσε για το σκοπό αυτό τον χώρο του στο στέκι φιλάθλων.

Κάποιοι είναι εκεί από τις οκτώ, άλλοι ήρθαν ακόμη νωρίτερα. «Πολλοί χρησιμοποιούν το μέρος ως κοινωνικό χώρο συνάντησης», λέει ο Κάρολ Ζέελε, επικεφαλής του κέντρου διανομής Kέπενικ της οργάνωσης Laib and Seele. Υπάρχουν 47 τέτοια σημεία διανομής σε όλη την πόλη και η ένωση είναι συνεργάτης της τράπεζας τροφίμων Berliner Tafel.

«Τώρα παρέχουμε φαγητό σε πάνω από 500 άτομα την ημέρα, όταν πριν είχαμε μόνο 300 ή 320. Αυτή είναι μια σημαντική αύξηση», λέει ο Ζέελε. «Αν γίνουν περισσότερα, θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα το χειριστούμε, γιατί δεν μπορούμε να φροντίσουμε τους πάντες».

Ευρύτερα, αυτό συμβαίνει με πολλές τράπεζες τροφίμων στη Γερμανία αυτή τη στιγμή. Ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία και της απότομης αύξησης των τιμών, όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν τα απαραίτητα, όπως είναι τα επαρκή τρόφιμα.

Υπάρχουν πάνω από 960 τράπεζες τροφίμων στη Γερμανία.  Χορηγοί είναι πολλές φορές εταιρείες – όπως τοπικά αρτοποιεία, κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, αλλά και εταιρείες αυτοκινήτων και τράπεζες. Δωρίζουν τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί και αρτοσκευάσματα ή γαλακτοκομικά προϊόντα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments