Οικονομία

Ακίνητα: Με αυτό τον τρόπο θα γίνεται η ηλεκτρονική υποβολή στην πλατφόρμα myProperty για τις κληρονομιές

Ακίνητα: Με αυτό τον τρόπο θα γίνεται η ηλεκτρονική υποβολή στην πλατφόρμα myProperty για τις κληρονομιές

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ακίνητα: Ένας… μπελάς λιγότερο για όσους κληρονομούν ακίνητα, μιας η συγκέντρωση των εγγράφων που χρειάζονταν για τη διεκπεραίωση στην εφορία ήταν αρκετά χρονοβόρα

Ένας… μπελάς λιγότερο για όσους κληρονομούν ακίνητα, μιας η συγκέντρωση των εγγράφων που χρειάζονταν για τη διεκπεραίωση στην εφορία ήταν αρκετά χρονοβόρα. Έτσι η ΑΑΔΕ, από την επόμενη κιόλας εβδομάδα, θα ενεργοποιήσει το μεγάλο εργαλείο, που λέγεται ψηφιοποίηση των διαδικασιών για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς.

Με το νέο σύστημα, οι δηλώσεις για όσους κληρονομούν ακίνητα θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty από το γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς να είναι απαραίτητη πια η επίσκεψη του φορολογουμένου στις ΔΟΥ, όπως ήδη συμβαίνει για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές.

Έτσι η υποβολή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς θα ολοκληρώνεται ψηφιακά με τα εξής βήματα:

  • Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό του κληρονόμου.
  • Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα του κληρονόμου στο myTAXISnet.
  • Ο κληρονόμος αποδέχεται τη δήλωση.
  • Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται, όταν προκύπτει o φόρος.
  • Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης.
  • Ο κληρονόμος πληρώνει τον φόρο ψηφιακά (με κάρτα ή web banking).
  • Το TAXIS ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου.
  • Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο myPROPERTY για συμβολαιογράφο και κληρονόμο.
  • Ο συμβολαιογράφος αναρτά τη συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς στο myPROPERTY.

Με τις e-κληρονομίες, οι φορολογούμενοι θα απαλλαγούν από τα πηγαινέλα στην εφορία αλλά δεν θα γλιτώσουν από την ταλαιπωρία της συγκέντρωσης των πιστοποιητικών και εγγράφων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η κληρονομιά.

Η κληρονομιά είναι αφορολόγητη μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ για τους συγγενείς της Α’ κατηγορίας (σύζυγος, γονείς, παιδιά, εγγόνια) ενώ ισχύει ειδικό αφορολόγητο φόρου κληρονομιάς 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο (μετά από 5 έτη γάμου) και τα ανήλικα τέκνα του.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Για τις κληρονομιές δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ που ισχύει για γονικές παροχές και δωρεές προς του συγγενείς της Α’ κατηγορίας ενώ από φέτος πολλοί φορολογούμενοι που κληρονομούν ακίνητα, θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχουν ενεργοποιηθεί οι νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες σε περισσότερες από 7.000 περιοχές – ζώνες είναι αυξημένες.
  • Η κληρονομιά μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ είναι αφορολόγητη. Από τις 150.000 ευρώ και πάνω εφαρμόζεται κλίμακα φορολόγησης, που προβλέπει φόρο 1% από τις 150.000 και μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ, από το ποσό των 300.000 ευρώ και μέχρι τις 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 5%, ενώ για τα ποσά που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 10%.
  • Ισχύει ειδικό αφορολόγητο φόρου κληρονομιάς 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο (μετά από 5 έτη γάμου) και τα ανήλικα τέκνα του.
  • Ειδικά για την πρώτη κατοικία, η κληρονομιά είναι αφορολόγητη μέχρι 200.000 ευρώ αν αποκτάται από άγαμο και 250.000 ευρώ για το ζευγάρι όριο που αυξάνεται ανάλογα με τα παιδιά που έχει ο φορολογούμενος.
  • Ο φόρος κληρονομιάς επιβάλλεται σε κάθε περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα και ανήκει σε ημεδαπούς ή σε αλλοδαπούς, καθώς και στην κινητή περιουσία που βρίσκεται στο εξωτερικό και ανήκει σε Έλληνα ή σε αλλοδαπό υπήκοο που είχε την κατοικία του στην Ελλάδα.
  • Υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς είναι ο κληρονόμος ή ο κληροδόχος ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments