Διεθνή

Ευλογιά των πιθήκων: “Καμπανάκι” από Φάουτσι – Πρέπει να αντιμετωπιστεί πιο σοβαρά

Ευλογιά των πιθήκων: “Καμπανάκι” από Φάουτσι – Πρέπει να αντιμετωπιστεί πιο σοβαρά
Και ο πρώην επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) Δρ. Σκοτ ​​Γκότλιμπ προειδοποίησε ότι μπορεί να είναι πολύ αργά για τον έλεγχο και τον περιορισμό του ιού

Καθώς τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων συνεχίζουν να αυξάνονται στις ΗΠΑ, o ανώτατος αξιωματούχος υγείας τονίζει ότι η επιδημία πρέπει να αντιμετωπιστεί με πιο αυστηρό τρόπο.

“Αυτό είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να λάβουμε σοβαρά υπόψη. Δεν γνωρίζουμε ακόμη το εύρος και τις δυνατότητές του, αλλά πρέπει να ενεργήσουμε σαν να έχει την ικανότητα να εξαπλωθεί πολύ ευρύτερα από ό,τι εξαπλώνεται αυτή τη στιγμή”, δήλωσε στο CNN, ο Δρ.  Άντονι Φάουτσι .
Ο πρώην επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) Δρ. Σκοτ ​​Γκότλιμπ προειδοποίησε ότι μπορεί να είναι πολύ αργά για τον έλεγχο και τον περιορισμό του ιού.
“Νομίζω ότι το παράθυρο για τον έλεγχο και τον περιορισμό του έχει κλείσει. Αν δεν έχει κλείσει, σίγουρα αρχίζει να κλείνει”, είπε από την πλευρά του Γκότλιμπ στο CBS Sunday.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, η ευλογιά των πιθήκων έχει ανιχνευθεί στις περισσότερες πολιτείες, όπως  τη Νέα Υόρκη, την Καλιφόρνια, το Ιλινόις και τη Φλόριντα.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το CDC έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.814 πιθανά ή επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ, από την Παρασκευή, και συνολικά 12.556 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 68 χώρες.
Ο Φάουτσι, ο οποίος είναι διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων και επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, είπε ότι οι αριθμοί είναι «πολύ πιθανόν να είναι μεγαλύτεροι».
Την Παρασκευή, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ανέφεραν ότι έχουν διαγνωστεί οκτώ περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων μεταξύ ατόμων που γεννήθηκαν γυναίκες , ενώ δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις σε παιδιά ή εφήβους.
Ο πρώην επίτροπος της FDA συνέκρινε την ανταπόκριση στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων με την έναρξη της πανδημίας Covid-19, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ κάνουν «πολλά ίδια λάθη», επικαλούμενος έλλειψη δοκιμών από νωρίς και έλλειψη αρκετών εμβολίων που διανέμονται στην κοινότητα .
 
Το CDC συνεργάζεται με πέντε εμπορικά εργαστήρια για την επέκταση της ικανότητας δοκιμών και το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ δήλωσε την Παρασκευή ότι η ικανότητα δοκιμών έχει αυξηθεί από 6.000 σε 70.000 τεστ την εβδομάδα.
Η ευλογιά των πιθήκων είναι ένας ιός ευλογιάς, που σχετίζεται με την ευλογιά και την ευλογιά των αγελάδων. Ο ιός γενικά προκαλεί σπυράκια ή βλάβες που μοιάζουν με φουσκάλες και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πυρετό, εξήγησε το CDC.
Οι βλάβες συνήθως επικεντρώνονται στα χέρια και τα πόδια, αλλά στην πιο πρόσφατη εστία, εμφανίζονται πιο συχνά στα γεννητικά όργανα και στην περιπρωκτική περιοχή, γεγονός που έχει εγείρει ορισμένες ανησυχίες ότι οι βλάβες της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να συγχέονται με σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
Ο ιός εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής — συμπεριλαμβανομένης της άμεσης φυσικής επαφής με βλάβες καθώς και των “αναπνευστικών εκκρίσεων” που μοιράζονται μέσω της αλληλεπίδρασης πρόσωπο με πρόσωπο. Το άγγιγμα αντικειμένων που έχουν μολυνθεί από βλάβες ή υγρά της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί επίσης να διακινδυνεύσει την εξάπλωση.
 
Οι ΗΠΑ έχουν υπερτριπλασιάσει τις δόσεις του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων από την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, αλλά η προσφορά παραμένει ελάχιστη από ό,τι χρειάζεται για να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments