Κόσμος

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Στο Αζερμπαϊτζάν προς αναζήτηση ενεργειακών συμφωνιών

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Στο Αζερμπαϊτζάν προς αναζήτηση ενεργειακών συμφωνιών

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η πρόεδρος της Κομισιόν μεταβαίνει στο Μπακού σε μία προσπάθεια να πετύχει συμφωνία αύξησης της παροχής φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν

Ταξίδι στο Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιεί σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναζητώντας αύξηση της παροχής φυσικού αερίου από το Μπακού, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.

«Εν μέσω της συνεχιζόμενης οπλοποίησης των ενεργειακών της αποθεμάτων από τη Ρωσία, η διαφοροποίηση των ενεργειακών μας εισαγωγών αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ», ανέφερε η Κομισιόν στο Twitter. “Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν και ο Επίτροπος (Ενέργειας) Κάντρι Σίμσον θα βρίσκονται τη Δευτέρα στο Αζερμπαϊτζάν για να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία.”

Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου, που αποκαλύπτει το Reuters στις 14 Ιουλίου, η Επιτροπή πρότεινε στις χώρες της ΕΕ μια συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για την αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου και την υποστήριξη της επέκτασης ενός αγωγού για να γίνει αυτό. 

Η Επιτροπή δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει σε ένα σταδιακό εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, η ρωσική διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Πολωνίας σταμάτησε φέτος και οι αποστολές φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας περιορίστηκαν λόγω της εισβολής της Μόσχας.

Η Γερμανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους διακοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, ακόμη και όταν μια τακτική περίοδος συντήρησης 10 ημερών στον γιγάντιο αγωγό Nord Stream 1 πρόκειται να τελειώσει αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Στο Twitter την Κυριακή, ο πρεσβευτής της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, είπε: «Η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη και συμμορφώνεται πλήρως με τις συμβατικές υποχρεώσεις της».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments