Διεθνή

Φυσικό αέριο: Γρίφος η επαναλειτουργία του Nord Stream 1 – Τι λέει η Ρωσία για την ροή του αερίου στην Ευρώπη

Φυσικό αέριο: Γρίφος η επαναλειτουργία του Nord Stream 1 – Τι λέει η Ρωσία για την ροή του αερίου στην Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: 24 Hours World

Φυσικό αέριο: Η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου, μέσω του αγωγού Nord Stream 1 είναι πιθανό να ξαναρχίσει εγκαίρως αύριο Πέμπτη [21/7], αλλά τα δεδομένα είναι ακόμα αρκετά ρευστά

Η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου, μέσω του αγωγού Nord Stream 1 είναι πιθανό να ξαναρχίσει εγκαίρως αύριο Πέμπτη [21/7], μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης.

Ωστόσο με τα συγκεκριμένα δεδομένα οι πιθανότητες είναι πολύ λίγες αφού η Gazprom υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει έγγραφα από την Siemens για την επισκευασθείσα στον Καναδά τουρμπίνα.

«Η Gazprom εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Ανέκαθεν τις εκπλήρωνε και είναι πρόθυμη να συνεχίσει να το πράττει», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Βερολίνο μιλά για τακτικισμούς και προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια από το ευνοϊκότερο έως το δυσμενέστερο.

Ο αγωγός, μέσω του οποίου διέρχεται περισσότερο από το ένα τρίτο των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σταμάτησε να λειτουργεί για δέκα ημέρες ετήσιων εργασιών συντήρησης στις 11 Ιουλίου.

Οι ρωσικές πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, είπαν στο Reuters πως ο αγωγός αναμένεται να επαναλάβει τη λειτουργία του εγκαίρως, αλλά με μικρότερη ροή από τη ικανότητά του των περίπου 160 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων (mcm) την ημέρα. aerio-4

Τον προηγούμενο μήνα, ο ελεγχόμενος από το Κρεμλίνο ενεργειακός κολοσσός Gazprom μείωσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού στο 40%, επικαλούμενος καθυστερήσεις στην επιστροφή μιας τουρμπίνας που επισκεύαζε η Siemens Energy στον Καναδά.

“Η Gazprom θα επιστρέψει στα επίπεδα προ της 11ης Ιουλίου”, δήλωσε μία από τις πηγές για τις ποσότητες αερίου που αναμένονται μέσω του Nord Stream 1 από αύριο. H Gazprom και η Nord Stream 1 δεν απάντησαν σε αίτημα για σχόλια την Τρίτη. Στο παρελθόν, η Gazprom έχει επανεκκινήσει τον Nord Stream όπως προέβλεπε το πρόγραμμα έπειτα από τις εργασίες συντήρησης.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 ενδέχεται να μειωθούν λόγω προβλημάτων με άλλες μονάδες άντλησης φυσικού αερίου, μία από τις οποίες θα πρέπει να σταλεί για συντήρηση στις 26 Ιουλίου.

Ο αγωγός Nord Stream 1, ο οποίος εκτείνεται στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας μέχρι τη Γερμανία, βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 15% έως την επόμενη άνοιξη

Τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 15% έως την επόμενη άνοιξη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «έναν ασφαλή χειμώνα» και για την αντιμετώπιση περαιτέρω περικοπών εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

«Η ΕΕ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο περαιτέρω περικοπών του εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, λόγω της εργαλειοποίησης των εξαγωγών φυσικού αερίου από το Κρεμλίνο, με σχεδόν τα μισά κράτη μέλη της ΕΕ να έχουν ήδη επηρεαστεί από μειωμένες παραδόσεις», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής. «Η ανάληψη δράσης τώρα μπορεί να μειώσει τόσο τον κίνδυνο όσο και το κόστος για την Ευρώπη σε περίπτωση περαιτέρω ή πλήρους διακοπής, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή ενεργειακή ανθεκτικότητα», επισημαίνεται στη συνέχεια.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει ένα νέο νομοθετικό εργαλείο – ένα νέο κανονισμό προς το Συμβούλιο, για συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου, βάσει του άρθρου 122 της Συνθήκης. Όταν εγκριθεί ο νέος κανονισμός θα θέτει ως στόχο για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ 1ης Αυγούστου 2022 και 31ης Μαρτίου 2023.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments