Διεθνή

Ιταλία: Μελόνι για Πρωθυπουργός;

Ιταλία: Μελόνι για Πρωθυπουργός;

Πηγή Φωτογραφίας: The Global Frontier, Pledge Times

Ιταλία: Με την πτώση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Μάριο Ντράγκι, η διεξαγωγή νέων εκλογών γίνεται θεσμικός μονόδρομος για την Τρίτη οικονομία της Ευρώπης

Με την πτώση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Μάριο Ντράγκι, η διεξαγωγή νέων εκλογών γίνεται θεσμικός μονόδρομος για την Τρίτη οικονομία της Ευρώπης. Οι εκλογές θα διεξαχθούν πιθανότατα τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Το ερώτημα όμως που εύλογα γεννάται είναι το ποιος θα ηγηθεί αυτής της κυβέρνησης; Είναι μάλλον νωρίς ακόμη, για να δοθεί μια απάντηση, με δεδομένο ότι η ιταλική πολιτική ζωή παρουσιάζει διαχρονικά σοβαρές μεταπτώσεις.

Ωστόσο, η Τζόρτζια Μελόνι είναι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το δημοφιλέστερο πρόσωπο για Πρωθυπουργός. Πριν από τέσσερα χρόνια, ο λαϊκιστής Ματέο Σαλβίνι θεωρούνταν ευρέως ως ο «εν αναμονή πρωθυπουργός» της Ιταλίας, μέχρι που μια σειρά από πολιτικά λάθη τον άφησαν στην αντιπολίτευση. 

Ο Μάριο Ντράγκι, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έγινε ο άνθρωπος της ώρας και τον Φεβρουάριο του 2021 σχημάτισε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Αντιμέτωπος με την ανάγκη να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την οικονομική ανάταξη της χώρας του, ο φιλελεύθερος Ντράγκι έτεινε χείρα συνεργασίας τόσο προς τα αριστερά όσο και προς τα δεξιά. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και το αντικατεστημένο κόμμα Πέντε Αστέρων συμφώνησαν να ενταχθούν στον συνασπισμό του.

Ψάχνοντας μια πιο πειστικότερη ακροδεξιά προοπτική, πολλοί από τους ψηφοφόρους της δεξιάς του Σαλβίνι και του Μπερλουσκόνι στράφηκαν προς το ακραία συντηρητικό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι. ο εν λόγω κόμμα ήταν, άλλωστε, το μεγαλύτερο μεταξύ των κομμάτων του Κοινοβουλίου, που έμεινε εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού του Ντράγκι.

Έκτοτε, η Τζόρτζια Μελόνι και το κόμμα της ανεβαίνουν στις δημοσκοπήσεις, με αποτέλεσμα πλέον να οδηγούν την κούρσα ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, διατηρώντας μικρό προβάδισμα έναντι του Δημοκρατικού Κόμματος του Ενρίκο Λέτα.

Σημειώνεται ότι η Τζόρτζια Μελόνι, αν και νέα, έχει σημαντική πολιτική διαδρομή και έχει υπηρετήσει, ανάμεσα στα άλλα, και ως υπουργός Νεολαίας σε Κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments