Διεθνή

Τουρκία: “Συμφωνία” Ρωσίας – Ουκρανίας για το άνοιγμα των λιμανιών

Τουρκία: “Συμφωνία” Ρωσίας – Ουκρανίας για το άνοιγμα των λιμανιών

Πηγή Φωτογραφίας: steadystate

Ελπίδες για αποτροπή μιας επισιτιστικής κρίσης από τη συμφωνία που ανακοίνωσε η Τουρκία και αναμένεται να υπογραφεί σήμερα για ξεμπλοκάρισμα των λιμανιών και έναρξη των εξαγωγών σιτηρών

 Η Ρωσία και η Ουκρανία θα υπογράψουν συμφωνία την Παρασκευή για να ανοίξουν εκ νέου τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας για εξαγωγές σιτηρών, δήλωσε η Τουρκία, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η διεθνής επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή θα μπορούσε να αμβλυνθεί.

Η Ουκρανία και η Ρωσία, αμφότερες από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τροφίμων στον κόσμο, δεν επιβεβαίωσαν αμέσως την ανακοίνωση της Πέμπτης από το γραφείο της τουρκικής προεδρίας, αλλά σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι άφησε να εννοηθεί ότι τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της χώρας του θα μπορούσαν σύντομα να ανοίξουν.

«Και αύριο αναμένουμε νέα για το κράτος μας από την Τουρκία – σχετικά με το ξεμπλοκάρισμα των λιμανιών μας», είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο αποκλεισμός από τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας μείωσε τις προμήθειες στις αγορές σε όλο τον κόσμο και εκτόξευσε τις τιμές των σιτηρών στα ύψη από την εισβολή της Ρωσίας στην Οθκρανία.

Οι πλήρεις λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν δόθηκαν αμέσως στη δημοσιότητα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετέβαινε στην Τουρκία, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ. Η συμφωνία πρόκειται να υπογραφεί την Παρασκευή στις 13:30 GMT, ανακοίνωσε το γραφείο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί την ευθύνη για την επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης, κατηγορώντας αντ’ αυτού την ανατριχιαστική επίδραση των δυτικών κυρώσεων για την επιβράδυνση των δικών της εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων και την Ουκρανία για την εξόρυξη των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα επικεντρωθεί στο να φέρει τη Μόσχα υπεύθυνη για την υλοποίηση της συμφωνίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία εργάζονται εδώ και δύο μήνες για να μεσολαβήσουν σε αυτό που ο Γκουτέρες αποκάλεσε μια «πακέτο» συμφωνία – για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα της Ουκρανίας και τη διευκόλυνση των ρωσικών αποστολών σιτηρών και λιπασμάτων.

Η Ρωσία δήλωσε την Πέμπτη ότι ο τελευταίος γύρος κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει «καταστροφικές συνέπειες» για την ασφάλεια και τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε σε δήλωση ότι το μπλοκ των 27 εθνών πρότεινε να χαλαρώσει ορισμένες προηγούμενες κυρώσεις σε μια προσπάθεια να διαφυλαχθεί η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και η Μόσχα ελπίζει ότι αυτό θα δημιουργούσε συνθήκες για την απρόσκοπτη εξαγωγή σιτηρών και λιπασμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments