Κόσμος

Ευλογιά των πιθήκων – ΠΟΥ: Κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την εξάλειψη της πανδημίας

Ευλογιά των πιθήκων – ΠΟΥ: Κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την εξάλειψη της πανδημίας

Πηγή Φωτογραφίας: NPR, Think Global Health

Ευλογιά των πιθήκων: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε ανώτατο επίπεδο συναγερμού για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, που έχει πλήξει 17.000 ανθρώπους σε 74 χώρες στον κόσμο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας [ΠΟΥ] κήρυξε ανώτατο επίπεδο συναγερμού για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, που έχει πλήξει 17.000 ανθρώπους σε 74 χώρες στον κόσμο, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού.

«Αποφάσισα να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι ο κίνδυνος για τον κόσμο είναι σχετικά χαμηλός, εκτός της Ευρώπης, όπου είναι αυξημένος.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ διευκρίνισε ότι η επιτροπή των ειδικών δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει και παρέμεινε διχασμένη σχετικά με την αναγκαιότητα κήρυξης του ανώτατου επιπέδου συναγερμού και για τον λόγο αυτόν ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έλαβε την απόφαση.

«Είναι μία έκκληση για ανάληψη δράση, αλλά δεν είναι η πρώτη», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, υπεύθυνος καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ προσθέτοντας ότι ελπίζει πως αυτό θα οδηγήσει σε ανάληψη συλλογικής δράσης κατά της νόσου. «Πρόκειται για ένα ξέσπασμα που μπορεί να σταματήσει με τις σωστές στρατηγικές στις σωστές ομάδες», δήλωσε ο δρ Τέντρος.

Είπε ότι τα κρούσματα συγκεντρώνονται επί του παρόντος μεταξύ των ανδρών που έκαναν σεξ με άνδρες, ειδικά εκείνων με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, και ότι οι χώρες έπρεπε να υιοθετήσουν μέτρα που προστατεύουν την υγεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους.

«Το στίγμα και οι διακρίσεις μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνα με οποιονδήποτε ιό», είπε. Η ευλογιά των πιθήκων εμφανίστηκε  για πρώτη φορά στην κεντρική Αφρική τη δεκαετία του 1950. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής περισσότερα από 2.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Οι αξιωματούχοι υγείας συνιστούν ήδη σε άτομα που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης στη νόσο – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών, καθώς και ορισμένων εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης – θα πρέπει να τους προσφερθεί εμβόλιο.

Τα αρχικά συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πρησμένους λεμφαδένες και ένα φουσκωτό εξάνθημα ή βλάβες που μοιάζουν με ανεμοβλογιά – συχνά στο στόμα ή στα γεννητικά όργανα στις πρόσφατες περιπτώσεις. Οι λοιμώξεις είναι συνήθως ήπιες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments