Διεθνή

Φυσικό αέριο: Μπραντ ντε φερ για το «ψαλίδι» 15%

Φυσικό αέριο: Μπραντ ντε φερ για το «ψαλίδι» 15%

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay/Eurokinissi

Συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ψαλίδι 15% στη χρήση του φυσικού αερίου από 1 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι χθες Δευτέρα μειώθηκε εκ νέου η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου που κατευθύνεται προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream1.

Η GAZPROM ανακοίνωσε ξανά την ανάγκη συντήρησης μιας τουρμπίνας στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1, η Gazprom και την απενεργοποίησή της, με απότοκο και νέα πτώση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ. Συγκεκριμένα, η ημερήσια παραγωγική ικανότητα στο ρωσικό σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια θα μειωθεί στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου ημερησίως από τις 04.00 ώρα Γκρίνουιτς (07.00 ώρα Ελλάδας) της 27ης Ιουλίου, από την πλήρη δυναμικότητά του άνω των 160 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες, οι οποίες αντιλαμβάνονται πως οι αιτιάσεις της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν περί «εκβιασμού» από ρωσικής πλευράς είναι πλέον πιο βάσιμες από ποτέ.

Τι αναμένεται σήμερα

Σύμφωνα δε με ασφαλείς πληροφορίες του pagenews.gr και του Δημήτρη Μιχαλέλη οι δηλώσεις που έκανε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση σε πολλές αντιπροσωπείες. Σε μια εξόφθαλμη προσπάθειά της να «εκβιάσει» λύση που να εξυπηρετεί τα γερμανικά συμφέροντα η πρόεδρος σημείωσε ότι αν επηρεαστεί η Γερμανία θα κλονιστούν ως ντόμινο κι άλλες οικονομίες και ζήτησε:  «Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μειώσουν όλα τα κράτη μέλη τη ζήτηση, να αποθηκεύσουν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου και να τις μοιραστούν με εκείνα τα μέλη που πλήττονται περισσότερο. Είμαι βέβαιη, ότι οι υπουργοί Ενέργειας έχουν επίγνωση των ευθυνών τους. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός συστήματος ασφαλείας για όλους, ώστε όλα τα κράτη μέλη να μπορέσουν να επιβιώσουν ασφαλώς τους δύο επόμενους χειμώνες.

Νέα πρόταση – παρέμβαση Μητσοτάκη για ευρωπαϊκή λύση στο ενεργειακό

Νέα πρόταση-παρέμβαση για τη μείωση στην κατανάλωση του φυσικού αερίου στη βιομηχανία καταθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, μαζί με το εθνικό σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις και την προετοιμασία για την διασφάλισης της επάρκειας στην εφοδιαστική αλυσίδα του φυσικού αερίου και σε συνέχεια των προτάσεων που είχε καταθέσει το προηγούμενο διάστημα με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Ευρώπης.

Κεντρική ιδέα της πρότασης του πρωθυπουργού είναι η δημιουργία ενός  πανευρωπαϊκού μηχανισμού  για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης. Στόχος είναι να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments