Διεθνή

Τουρκία: Εντός των ημερών αναχωρεί το πρώτο πλοίο με ουκρανικά σιτηρά

Τουρκία: Εντός των ημερών αναχωρεί το πρώτο πλοίο με ουκρανικά σιτηρά

Πηγή Φωτογραφίας: trtworld

Ρωσία και Ουκρανία υπέγραψαν τη συμφωνία με τη διαμεσολάβηση της Άγκυρας και των Ηνωμένων Εθνών, για να ανοίξουν ξανά οι εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων που έχουν μπλοκαριστεί από τον πόλεμο για να αμβλυνθεί η διεθνής επισιτιστική κρίση

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναχωρήσει – πιθανότατα – το πρώτο πλοίο από λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, λίγο μετά τη σημαντική συμφωνία του ΟΗΕ για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, που υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν τη συμφωνία την περασμένη Παρασκευή, με τη διαμεσολάβηση της Άγκυρας και των Ηνωμένων Εθνών, για να ανοίξουν ξανά οι εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων που έχουν μπλοκαριστεί από τον πόλεμο για να αμβλυνθεί η διεθνής επισιτιστική κρίση.

Το κοινό κέντρο συντονισμού (JCC) στην Κωνσταντινούπολη θα επιβλέπει τις αναχωρήσεις από τρία ουκρανικά λιμάνια στα οποία τα πλοία πρέπει να παρακάμπτουν τις νάρκες και θα διεξάγει επιθεωρήσεις στα εισερχόμενα πλοία για όπλα. Όλα τα πλοία περνούν από τα τουρκικά ύδατα.

Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι όλες οι λεπτομέρειες έχουν επεξεργαστεί, συμπεριλαμβανομένης της ασφαλούς διαδρομής για τα πλοία που δεν θα απαιτούν την εκκαθάριση θαλάσσιων ναρκών.

“Δεν θα χρειαστούν περισσότερες από μερικές ημέρες. Φαίνεται ότι τα πρώτα σιτηρά θα φορτωθούν αυτήν την εβδομάδα και θα πραγματοποιηθεί η εξαγωγή τους από την Ουκρανία”, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η συμφωνία τέθηκε σχεδόν αμέσως σε κίνδυνο αφού η Ρωσία εκτόξευσε πυραύλους κρουζ στο λιμάνι της Οδησσού, το μεγαλύτερο της Ουκρανίας, το πρωί του Σαββάτου, μόλις 12 ώρες μετά την τελετή υπογραφής στην Κωνσταντινούπολη.

Όμως, τόσο η Μόσχα, όσο και το Κίεβο έχουν δηλώσει ότι θα προωθήσουν τη συμφωνία – την πρώτη μεγάλη διπλωματική συμφωνία στη σύγκρουση, τώρα στον έκτο μήνα της.

Όλα τα μέρη θα ορίσουν εκπροσώπους στη ΜΣΕ για την παρακολούθηση της εφαρμογής του σχεδίου.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσώπευαν περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού πριν από την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική χώρα στις 24 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments