Focus

Η ανατριχιαστική αληθινή ιστορία πίσω από τον Doctor Donald Cline

Η ανατριχιαστική αληθινή ιστορία πίσω από τον Doctor Donald Cline

Πηγή Φωτογραφίας: glamourmagazine.co.uk -ligoapoola- - Sarah Scoop

Ένα έγκλημα που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από 8 χρόνια, έγινε ντοκιμαντέρ στο Netflix.

Ανατριχίλα διαρκείας. Είναι σχεδόν κανόνας πια ότι δεν την αποφεύγουμε διαβάζοντας καθημερινά την επικαιρότητα που αναδεικνύει ζοφερές περιπτώσεις σαν αυτήν του Our Father, του νέου ντοκιμαντέρ στο Netflix. Ήταν 2014 όταν ένα τεστ DNA άλλαξε μια για πάντα τη ζωή της Jacoba Ballard. Όπως αποκαλύφθηκε στην πορεία, ένας γιατρός από την Ιντιάνα ονόματι Donald Cline χρησιμοποιούσε το σπέρμα του για να γονιμοποιήσει γυναίκες ασθενείς χωρίς τη συγκατάθεσή τους, εν αγνοία τους. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η Jacoba σήμερα έχει 90 αδέρφια. Αυτή η τρομακτική ανακάλυψη στο μεταξύ, έγινε ντοκιμαντέρ στο Netflix με τίτλο Our Father, με την Ballard να αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το οικογενειακό της ιστορικό και το πώς η ίδια, η μητέρα της και τόσες άλλες γυναίκες είχαν βιαστεί από τον Cline, ο οποίος ασκούσε το επάγγελμα επί 40 χρόνια.

Ο Donald Cline και η δράση του

Από τη δεκαετία του 1970 και μετά, οι περισσότερες γυναίκες κάτοικοι Ιντιάνα που αντιμετώπιζαν προβλήματα τεκνοποίησης, απευθύνονταν στον Cline. Θεωρούνταν ο ειδικός σε θέματα γονιμότητας, και όπως σημείωσε μία πρώην ασθενής/θύμα στο The Atlantic: “Το γραφείο του ήταν διακοσμημένο με φωτογραφίες μωρών που είχε βοηθήσει για να συλληφθούν -μία αδιάφορη λεπτομέρεια που εκ των υστέρων φαίνεται ανησυχητική”. Ο “ευγενικός και πράος” γιατρός είχε βοηθήσει να γεννηθούν πολλά υγιή μωρά κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Σε αυτούς τους γονείς έλεγε ότι τους παραχωρούνταν το σπέρμα (η ειδικότητα του Cline ήταν το φρέσκο σπέρμα και όχι το κατεψυγμένο που χρησιμοποιούσαν άλλοι γιατροί-ένα ακόμη red flag δηλαδή) από ειδικευόμενους γιατρούς και ότι θα χρησιμοποιούσε το καθένα μόνο για συνολικά τρεις επιτυχημένες εγκυμοσύνες. Ορισμένοι γονείς παρεμπιπτόντως, δεν είχαν ιδέα ότι ο πατέρας του παιδιού τους δεν ήταν ο βιολογικός πατέρας.

Ο Cline εκμεταλλεύτηκε τα ταμπού γύρω από την εν λόγω πρακτική που υπήρχαν τότε και είπε στους ασθενείς ότι α. έπρεπε να κρατήσουν μυστικό το γεγονός ότι χρησιμοποίησαν δότη σπέρματος και β. ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να πουν στο παιδί πώς συνελήφθη. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα The Guardian, η σκηνοθέτης του Our Father, Lucie Jourdan, δήλωσε: “Ήταν μια πολύ συγκεκριμένη οδηγία να μην πουν ποτέ στα παιδιά τους ότι είχαν προβλήματα γονιμότητας ή σπερματέγχυσης. Αυτό ήταν μέρος του διαλόγου που είχε με τους ασθενείς του. Εμπιστεύονταν τον γιατρό τους ότι θα τους έδινε τις σωστές συμβουλές”.

Οι εξετάσεις DNA δεν είχαν εφευρεθεί μέχρι το 1984, οπότε τη δεκαετία του 1970 ο Cline πρέπει να υπέθεσε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συλληφθεί ποτέ για τα εγκλήματά του. Σίγουρα δε φανταζόταν την ευρεία διάδοσή τους στα χρόνια που θα ακολουθούσαν εξαιτίας της οποίας πιάστηκε στα πράσα, έστω και καθυστερημένα. Υπολογίζεται ότι απέκτησε παράνομα από 50 έως 90 παιδιά, αλλά ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς, ειδικά μετά από την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ στο Netflix. H Ballard πρόσθεσε: “Στην πραγματικότητα από την ημέρα που κυκλοφόρησε το trailer, έχουμε και από ένα νέο αδελφάκι που εμφανίζεται.

Η σύλληψη και η δίωξη

Μετά από το τεστ DNA η Ballard ξεκίνησε την έρευνα και τα αποτελέσματα την οδήγησαν στο όνομα του Cline. Για την ακρίβεια, όταν ανέπτυξε σχέσεις με μερικά από τα αδέλφια που είχε βρει,αρκετά ανέφεραν ότι οι γονείς τους είχαν τον ίδιο γιατρό. Η ετυμηγορία του DNA ήταν αδιαμφισβήτητη: O Cline δεν είχε χρησιμοποιήσει δείγματα δότη, αλλά το δικό του σπέρμα. Ένα από τα θύματα, μιλώντας για το πώς βιώνει την αλήθεια που αποκαλύφθηκε είπε μεταξύ άλλων πως αισθάνεται σα τη βίασαν 15 φορές.

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι όταν η Ballard απευθύνθηκε στις αρχές σε μεγάλο βαθμό την αγνόησαν. Στη συνέχεια, τα αδέλφια συνασπίστηκαν για να υποβάλουν καταγγελία κατά τουCline στο γενικό εισαγγελέα της Ιντιάνα σχετικά με τις δραστηριότητες του, γεγονός που οδήγησε εν τέλει σε ποινική έρευνα. Ωστόσο, δεν υπήρχαν συγκεκριμένες ποινικές κατηγορίες για τις οποίες θα μπορούσαν να του απαγγελθούν κατηγορίες. Σύμφωνα με το The Atlantic: “Δεν του απαγγέλθηκε κατηγορία για βιασμό, δεν του απαγγέλθηκε κατηγορία για βιαιοπραγία -η Ιντιάνα θεωρεί ότι αυτό αποτελεί έγκλημα μόνο αν γίνεται ‘με αγενή, αυθάδη ή θυμωμένο τρόπο’. Δεν κατηγορήθηκε για εγκληματική εξαπάτηση”. Στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε κανένας νόμος που να ορίζει ότι ένας γιατρός δε μπορούσε να γονιμοποιήσει τους ασθενείς του με το δικό του σπέρμα.

Στο τέλος του 2018, καταδικάστηκε μόνο για δύο κακουργήματα: Για παρεμπόδιση της έρευνας και για ψέματα σχετικά με τη χρήση του δικού του σπέρματος. Του επιβλήθηκε πρόστιμο μόλις 500 δολαρίων και έχασε την ιατρική του άδεια – ωστόσο, είχε συνταξιοδοτηθεί από το 2009. Ο 80χρονος Cline είναι ακόμα ζωντανός τώρα, στα 80 του χρόνια και δεν έχει εκτίσει καμία ποινή για απολύτως τίποτα. Φαίνεται επίσης ότι δεν έχει τύψεις για τις πράξεις του και δεν έχει εξηγήσει ποτέ γιατί το έκανε. Το ντοκιμαντέρ εικάζει ότι θα μπορούσε να είναι μία αυταπάτη πως έτσι αισθανόταν ότι είναι θεός, ότι ενδεχομένως ήθελε να κάνει ένα άρρωστο πείραμα ή ακόμη και για να δημιουργήσει ένα είδος λευκής “Άριας φυλής”. Το μόνο σίγουρο είναι πως δε θεωρεί ότι έχει κάνει μεγάλο λάθος”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments