Διεθνή

Ουκρανία: Η Ρωσία καταλαμβάνει ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό και αναδιατάσσει δυνάμεις στα νότια

Ουκρανία: Η Ρωσία καταλαμβάνει ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό και αναδιατάσσει δυνάμεις στα νότια

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Οι ρωσικές δυνάμεις κυρίευσαν τον δεύτερο μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Ουκρανίας και βρίσκεται σε εξέλιξη αναδιάταξη των στρατευμάτων τους στον νότο

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κυρίευσαν τον δεύτερο μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Ουκρανίας και βρίσκεται σε εξέλιξη «μαζική αναδιάταξη» των στρατευμάτων τους σε τρεις τομείς στον νότο, είπε χθες Τετάρτη σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν προηγουμένως την κατάληψη του λιγνιτικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου Μπουρλεχίρσκ, που ανεγέρθηκε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς αναγνώρισε εξάλλου ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε τον δεύτερο μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα YouTube. «Εξασφάλισαν ένα μικροσκοπικό τακτικό πλεονέκτημα — κατέλαβαν το Μπουρλεχίρσκ», είπε ο κ. Αρεστόβιτς αναφερόμενος στους Ρώσους.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας σημείωσε επίσης πως οι ρωσικές δυνάμεις μοιάζουν να περνούν από την επίθεση στην άμυνα και να προχωρούν σε πλήγματα για να μειώσουν τη δυνατότητα των ουκρανικών στρατευμάτων να αντεπιτεθούν στην καίριας σημασίας βιομηχανική περιφέρεια Ντανιέτσκ.

Σκοπός μοιάζει να είναι «να μην είμαστε σε θέση να απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη μας» και κατόπιν να «αρχίσουμε συνομιλίες», πρόσθεσε. Η ουκρανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ανήγγειλε πως έχει σκοπό να ανακαταλάβει τη Χερσώνα, που έπεσε στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων στην αρχή του πολέμου.

Ο Ολεξίι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμύνης της Ουκρανίας, ανέφερε μέσω Twitter ότι ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει στρατεύματα στη Χερσώνα, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος. Σύμφωνα με τον κ. Αρεστόβιτς, η Ρωσία αναπτύσσει επίσης στρατεύματα στις περιφέρειες Μελιτόπολη και Ζαπορίζια (νότια).

Ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε σημαντική γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες του Δνείπερου ποταμού στη Χερσώνα, καθιστώντας τη αδιάβατη. Ρώσοι αξιωματικοί είπαν ότι θα στηθούν κινητές γέφυρες και θα αρχίσουν να μετακινούνται δυνάμεις με πορθμεία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις στο νότο δήλωσαν ότι σκότωσαν 66 Ρώσους στρατιώτες και κατέστρεψαν τρία άρματα μάχης και δύο χωματερές όπλων τις τελευταίες 24 ώρες. Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην πόλη Mykolaiv με πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία θα ανοικοδομήσει τη γέφυρα Antonivskyi πάνω από τον Ντνίπρο και άλλες διαβάσεις στην περιοχή.

«Κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι οι δυνάμεις κατοχής δεν έχουν καμία υλικοτεχνική ευκαιρία στη χώρα μας», είπε σε ομιλία του το απόγευμα της Τετάρτης.

Εν αναμονή τηλεφωνικής επικοινωνίας Μπλίνκεν – Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι σχεδίαζε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ – την πρώτη μεταξύ των δύο διπλωματών πριν από την έναρξη του πολέμου.

Η κλήση τις επόμενες ημέρες δεν θα είναι «διαπραγμάτευση για την Ουκρανία», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ουάσιγκτον ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου πρέπει να γίνονται μεταξύ Κίεβου και Μόσχας.

Η Ρωσία δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα από την Ουάσιγκτον για τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Μπλίνκεν και του Λαβρόφ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει «μια ουσιαστική προσφορά» στη Ρωσία για να απελευθερώσει τους Αμερικανούς πολίτες, σταρ του WNBA, Brittney Griner και τον πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ, Paul Whelan, είπε ο Blinken, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το τι πρόσφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε αντάλλαγμα. 

Ο Μπλίνκεν είπε ότι θα πιέσει τον Λαβρόφ να απαντήσει στην προσφορά.

Πηγή που γνωρίζει την κατάσταση επιβεβαίωσε δημοσίευμα του CNN ότι η Ουάσιγκτον ήταν πρόθυμη να ανταλλάξει τον Ρώσο διακινητή όπλων Βίκτορ Μπουτ, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως μέρος μιας συμφωνίας.

Εκτός από τη συζήτηση για τους Αμερικανούς που κρατούνται από τη Ρωσία, ο Μπλίνκεν είπε ότι θα συζητήσει με τον Λαβρόφ την προσωρινή συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών, Τουρκίας και Ουκρανίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments