Πολιτική

Η τουρκική επιθετικότητα στο μενού της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπέρμποκ

Η τουρκική επιθετικότητα στο μενού της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπέρμποκ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σήμερα η συνάντηση Μπέρμποκ και Κυριάκου Μητσοτάκη

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις της Αναλένα Μπέρμποκ ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών. «Στην Τουρκία η Μπέρμποκ θέλει να πει τα πράγματα με τ’ όνομά τους» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος δημοσιεύματος της Süddeutsche Zeitung για το συνολικό φάσμα των ζητημάτων που θα αγγίξει η επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα.

Από ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε την Πέμπτη μέσα του CNNi νέο, σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για τις διαρκείς προκλήσεις, διαμηνύοντας πως «καλύτερα ο κ. Ερντογάν να προσπαθήσει να αναβιώσει την τουρκική οικονομία παρά την Οθωμανική Αυτοκρατορία». Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο του CNNi Τζούλια Τσάτερλι, ο πρωθυπουργός επισήμανε για τις τουρκικές προκλήσεις ότι εν μέσω της γεωπολιτικής κρίσης με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το τελευταίο που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι νέα αστάθεια και σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της Άγκυρας στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Στην ανακοίνωση προ της επίσκεψής της η Αναλένα Μπέρμποκ περιγράφει την Ελλάδα ως «έναν από τους πιο στενούς εταίρους» της Γερμανίας στην Ευρώπη και κάνει λόγο για «τεράστιο έργο» της Ελλάδας στη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την υποδοχή προσφύγων, τονίζοντας ότι αυτό το έργο «αξίζει όλη μας την αλληλεγγύη».

Μπέρμποκ: Στην Ελλάδα επισκέπτομαι έναν από τους πιο στενούς μας εταίρους στην Ευρώπη

«Η συνοχή των συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική από ό,τι αυτή την περίοδο, κατά την οποία η Ρωσία δεν σχεδιάζει μόνο την υποταγή της Ουκρανίας ως κυρίαρχης χώρας, αλλά προσπαθεί επίσης με κάθε μέσο να διχάσει τη Συμμαχία μας», αναφέρει η Μπέρμποκ και υπογραμμίζει ότι για την ίδια είναι σημαντικό να πραγματοποιήσει «ειδικά τώρα τελικά» το πρώτο της ταξίδι στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

«Στην Ελλάδα επισκέπτομαι έναν από τους πιο στενούς μας εταίρους στην Ευρώπη – στην στήριξη της Ουκρανίας, στην ευρωπαϊκή μας αντίσταση στην επίθεση της Ρωσίας, αλλά και στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης και στην αποφασιστική προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», επισημαίνει, ενώ αναφέρεται και στις θηριωδίες των Ναζί εναντίον των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου:

«Σε πολλούς Γερμανούς η Ελλάδα είναι πολύ οικεία ως προορισμός διακοπών, αλλά πολύ λίγοι γνωρίζουν το μέγεθος της ευθύνης που βαρύνει τη Γερμανία εξαιτίας των αποτρόπαιων πράξεων που διέπραξε εκεί η ναζιστική κατοχή στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», σημειώνει και τονίζει: «Για μένα είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή – γιατί αυτή είναι η προϋπόθεση για ένα καλό κοινό μέλλον».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments