Διεθνή

Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει τα «επιθετικά» γυμνάσια της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν

Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει τα «επιθετικά» γυμνάσια της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν

Πηγή Φωτογραφίας: European Defence Agency

Μπορέλ: Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε την «επιθετική δραστηριότητα» της Κίνας στο στενό της Ταϊβάν

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε την «επιθετική δραστηριότητα» της Κίνας στο στενό της Ταϊβάν, κρίνοντας πως δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για αυτή και χαρακτηρίζοντας «πρόσχημα» από πλευράς Πεκίνου την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, της Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊπέι.

«Είναι φυσιολογικό και συνηθισμένοι οι κοινοβουλευτικοί των χωρών μας να ταξιδεύουν στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ μέσω Twitter από την Πνομ Πενχ, στο περιθώριο συνόδου των ΥΠΕΞ της ASEAN.

Κίνα: Τα στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στην Ταϊβάν είναι «αναγκαία και νόμιμα»

Η Κίνα δήλωσε πως τα στρατιωτικά γυμνάσια που προγραμματίζει κοντά στην Ταϊβάν είναι “αναγκαία και νόμιμα” μετά την επίσκεψη στο νησί της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι.

Τα γυμνάσια, που θα διεξαχθούν σε απόσταση μέχρι και 20 χιλιόμετρα από τις ακτές της Ταϊβάν, “αποτελούν ένα αναγκαίο και νόμιμο μέτρο για να ανταπαντήσουμε στις σοβαρές προκλήσεις ορισμένων Αμερικανών πολιτικών και Ταϊβανέζων αυτονομιστών”, δήλωσε στους δημοσιογράφους η Χούα Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

polemiko-nautiko_1

Θα επιτρέψουν “να υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά μας”, συνέχισε, λέγοντας πως “οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι προβοκάτορες και η Κίνα είναι το θύμα. Η Κίνα είναι σε κατάσταση νόμιμης άμυνας.”

ΗΠΑ: Η Κίνα είχε ενημερωθεί για την πιθανότητα επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν

Τελικά υπήρξε συζήτηση για την επίσκεψη της πρόεδρου της αμερικανικής Βουλής Νάνσι Πελόζι στη Ταϊβάν. Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα [3/8] ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος έγινε κουβέντα στο ενδεχόμενο να επισκεφθεί τη χώρα η  Πελόζι είχε συζητηθεί πρόσφατα με τον κορυφαίο διπλωμάτη της κινεζικής κυβέρνησης, ενώ επεσήμανε πως δεν υπάρχουν σχέδια να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών αυτή την εβδομάδα στην Καμπότζη.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε συζητήσει την ενδεχόμενη επίσκεψη της Πελόζι με τον ομόλογό του Ουάνγκ Γι κατά τη διάσκεψη της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπαλί, στη διάρκεια συνάντησής τους η οποία είχε διαρκέσει περισσότερο από πέντε ώρες, και είχε δηλώσει πως, αν πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο ταξίδι, θα είναι απόφαση αποκλειστικά της Πελόζι, ανεξάρτητη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments