Πολιτική

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Άλλη μια χώρα που ανήκει στο ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί το λιμάνι της

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Άλλη μια χώρα που ανήκει στο ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί το λιμάνι της

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/Evrosnews

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Ακόμη ένα μεταγωγικό έφθασε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Ακόμη ένα μεταγωγικό έφθασε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μετά από την έντονη Αμερικανική παρουσία στην πόλη. Πρόκειται για ένα ιταλικό μεταγωγικό πλοίο το «SEVERINE» το οποίο αρχικά θα ξεφορτώσει και στη συνέχεια θα φορτώσει υλικό των ενόπλων δυνάμεων της Ιταλίας, όπως μεταδίδει το evros-news.gr. Το πλοίο έχει συνολικό μήκος 152 μέτρα και πλάτος 22 μέτρα και μπορεί να μεταφέρει συνολικό φορτίο 16.342 τόνων.

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Στρατηγικής σημασίας για τα δυτικά συμφέροντα

Αφιέρωμα στο λιμένα της Αλεξανδρούπολης έκανε το περιοδικό Economist, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως βρίσκεται σε σημείο στρατηγικής σημασίας για τα δυτικά συμφέροντα. Η μικρή ελληνική πόλη της Αλεξανδρούπολης στο Αιγαίο Πέλαγος, 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, είναι μια ακμάζουσα πόλη τα τελευταία χρόνια, που δεν εξαρτάται πλέον από την πώληση αναμνηστικών σουβενίρ στους τουρίστες. Γι΄ αυτό η πόλη μπορεί να ευχαριστήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή του στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει την έκρηξη της δραστηριότητας στο λιμάνι της.

Η γεωγραφία του λιμανιού το καθιστά ελκυστικό για τους σχεδιαστές logistics του ΝΑΤΟ. Αμερικανικά πλοία ελλιμενίζονται εκεί. Έχει επίσης καλές οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις βόρεια μέσω της ανατολικής πλευράς της συμμαχίας. Συγκεκριμένα, παρέχει πρόσβαση στην Ουκρανία μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Με τη χρησιμοποίησή του ως ενδιάμεσο σταθμό, παρακάμπτεται η Μαύρη Θάλασσα, στην οποία έχει δυνάμεις η Ρωσία, και ο Βόσπορος, ένα σημείο που ελέγχεται ασφυκτικά από την Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά «ιδιότροπο».

Μια ακόμη χώρα του ΝΑΤΟ στην Αλεξανδρούπολη

«Πρόκειται να διαχειριστούμε ταυτόχρονα τρεις ανεξάρτητες επιχειρήσεις διαμεταφοράς στρατιωτικού υλικού, με την προσθήκη των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων. Μία ακόμη σύμμαχος χώρα του NATO επιλέγει τον εξειδικευμένο σε στρατιωτικές μεταφορές λιμένα της Αλεξανδρούπολης» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΛΑ Κώστας Χατζημιχαήλ.

Η Αμερική χρησιμοποιεί το λιμάνι για ανάπτυξη δυνάμεων και συν τω χρόνω θα μπορούσε να γίνει ενεργειακός κόμβος, με σχέδια για δύο πλωτούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, μερικά χιλιόμετρα μακριά από τα παράλια.

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Το ΤΑΙΠΕΔ αναβάλλει την αποκρατικοποίηση

Αναβολή στην αποκρατικοποίηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε απόφαση σήμερα το πρωί, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών που είχε προγραμματιστεί να γίνει αύριο Παρασκευή 29 Ιουλίου, τελικά να πραγματοποιηθεί και ότι μετατίθεται για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και πιθανώς μετά την ΔΕΘ. Ανεπισήμως, αναφέρεται ότι το αίτημα αυτό διατύπωσαν ενδιαφερόμενοι και το ΤΑΙΠΕΔ το έκανε αποδεκτό.

Είναι άγνωστο τι θα συμβεί με την αποκρατικοποίηση της Ηγουμενίτσας, για το οποίο η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 5 Αυγούστου.

Πρόκειται για δύο αποκρατικοποιήσεις, για τις οποίες έπειτα από μια παρατεταμένη 4ετή περίοδο καθυστερήσεων και αναβολών, ξεκινά η διαδικασία αποκρατικοποίησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments