Κόσμος

Deutsche Welle: Πώς επηρεάζει ο τουρισμός την κλιματική αλλαγή;

Deutsche Welle: Πώς επηρεάζει ο τουρισμός την κλιματική αλλαγή;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι λύσεις διαφέρουν ανάλογα από την ιδεολογική οπτική γωνία θέασης.

Η αλλαγή κλίματος είναι γεγονός. Το διαγνωστικό είναι κοινό σε όλους του αναλυτές. Οι λύσεις διαφέρουν ανάλογα από την ιδεολογική οπτική γωνία θέασης. Αυτό, όμως, που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι οι τρόποι με τους οποίους η κλιματική αλλαγή επηρεάζεται από τον τον τουρισμό, όπως συμβαίνει, λόγου χάριν, με την περίπτωση της εμβληματικής Μαγιόρκα, όπου μέχρι και το χαμηλό κόστος αεροπορικού ταξιδιού παίζει το ρόλο του.

Όποιος βρεθεί στη Μαγιόρκα τους καλοκαιρινούς μήνες αντικρίζει την εξής εικόνα: δεκάδες αεροπλάνα να κατακλύζουν τον ουρανό του νησιού. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, μάλιστα, ανά 90 δευτερόλεπτα απογειωνόταν ή προσγειωνόταν ένα αεροπλάνο, συνηθισμένο φαινόμενο για την εποχή. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν καταγραφεί 1,4 εκατομμύρια πτήσεις με 194,5 εκατομμύρια επιβάτες, κυρίως από τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία. Το τουριστικό μοντέλο, όπως έχει αναπτυχθεί, έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον αναφέρει ο Ζάουμε Αδροβέρ, εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής ομάδας Terraferida. «Λίγα μέρη συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη όπως η Μαγιόρκα». Τα τελευταία 20 χρόνια, 100 τρισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα λόγω της εναέριας κυκλοφορίας μόνο στη Μαγιόρκα.

Το ισπανικό νησί όμως αποτελεί ένα ακραίο παράδειγμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο τουρισμός ευθύνεται για το 8% του συνόλου των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Μπορεί να μην ακούγεται μεγάλο το ποσοστό καθώς και άλλοι κλάδοι δεν καταλαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο στην «πίτα». Παρόλα αυτά ο κάθε τομέας δραστηριοτήτων πρέπει να συμβάλλει στην μείωση των εκπομπών σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνει ο Φόλφγκανγκ Στράσντας, επικεφαλής της έρευνας του Κέντρου Αειφόρου Τουρισμού (ZENAT) του Πανεπιστημίου Eberswalde. Ο ίδιος θεωρεί κύριο παράγοντα την μείωση της κινητικότητας των τουριστών ώστε να μειωθούν αντίστοιχα οι εκπομπές των ρύπων όπως για παράδειγμα κατά τη μετάβαση από και προς το αεροδρόμιο.

Το φαγητό αποτελεί επίσης σημαντικό συντελεστή καθώς οι τουρίστες λόγω των παροχών που προσφέρουν τα ξενοδοχεία, καταναλώνουν τρόφιμα που παράγουν περισσότερες εκπομές αερίων, όπως το κρέας. Η Γερμανική Ένωση Ξενοδόχων και Εστιατορίων έχει επισημάνει εδώ και χρόνια ό,τι ανά διανυκτέρευση και ανά επισκέπτη αντιστοιχούν 17 έως 50 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, ανάλογα με τη κατηγορία του καταλύματος. Για παράδειγμα σε ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων, η κατά κεφαλήν κατανάλωση νερού φτάνει τα 522 λίτρα την ημέρα. Ο κλάδος της κρουαζιέρας πρέπει να προβεί επίσης σε αντίστοιχες μειώσεις. Η Ένωση για την Προστασία της Φύσης (NABU) θεωρεί πως ενώ τα μεμονωμένα πιλοτικά έργα δίνουν ελπίδες, η βιομηχανία στο σύνολό της δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει έγκαιρα τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Η τουριστική βιομηχανία έχει καταστήσει σαφές ότι η περίοδος των ξέγνοιαστων διακοπών έχει τελειώσει. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», δήλωσε πρόσφατα ο Νόρμπερτ Φίμπιχ, πρόεδρος της Γερμανικής Ταξιδιωτικής Ένωσης (DRV). Οι αεροπορικές πτήσεις αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» της βιομηχανίας και για αυτό στόχος είναι ουδέτερο αποτύπωμα CO2 στην κινητικότητα.

Στο εγγύς μέλλον, τουλάχιστον, δεν αναμένεται καμία ουσιαστική αλλαγή στην παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία. «Η πρόοδος σε αυτόν τον τομέα είναι τόσο αργή που υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες αναφορικά με τη σκοπιμότητα του στόχου μηδενικών εκπομπών της αεροπορικής βιομηχανίας έως το 2050», επικρίνει η δεξαμενή σκέψης Transport & Environment. Εναλλακτικές μορφές καυσίμων για εναέριες μεταφορές δεν αποτελούν ρεαλιστική επιλογή καθώς αυτή τη στιγμή δεν είναι πραγματοποιήσιμη η παραγωγή ευρείας κλίμακας αυτού του τύπου καυσίμων, ενώ την ίδια στιγμή ο αριθμός των πτήσεων αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Βιώσιμη λύση για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί η ελαχιστοποίηση των πτήσεων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments