Πολιτική

Politico: Γιατί η Τουρκία παραμένει ένας δύσκολος αλλά σταθερός σύμμαχος του ΝΑΤΟ

Politico: Γιατί η Τουρκία παραμένει ένας δύσκολος αλλά σταθερός σύμμαχος του ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Daily Sabah

Τι αναφέρει το Politico για τον Ερντογάν

«Ο Ερντογάν, ένας πολιτικός που άλλοτε είναι «ήρωας» και άλλοτε ο «κακός» της ιστορίας— ακριβώς όπως αρέσει στον εύθυμο Τούρκο Πρόεδρο. Αλλά είναι ένας πολύ περίπλοκος σύμμαχος» σχολιάζει το Politico.

Η στρατηγική σημασία της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρη. Γεωγραφικά, η χώρα βρίσκεται στα νότια της Μαύρης Θάλασσας, αντιπροσωπεύοντας μια γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας — με τη Μέση Ανατολή στα νότια, την Κεντρική Ασία στα ανατολικά και τους Καύκους στα βόρεια. Και για τις χώρες που συνορεύουν με τη Μαύρη Θάλασσα, τα τουρκικά στενά προσφέρουν τη μοναδική πλωτή οδό προς το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τους ωκεανούς πέρα.

Τουρκία: Χρήσιμος συνομιλητής για το ΝΑΤΟ αναφέρει η Τουρκία

Πολιτικά, η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του ΝΑΤΟ και μπορεί να είναι χρήσιμος συνομιλητής με τον αραβικό και περσικό κόσμο. Και ενώ η διπλωματία της μπορεί να είναι ανατρεπτική, οι στενές σχέσεις της Άγκυρας με τόσους πολλούς βασικούς παράγοντες της παρέχουν πολιτικό βάρος – όπως υπογράμμισε πρόσφατα η σύναψη της συμφωνίας για τα σιτηρά της Ουκρανίας.

Πούτιν σε Ερντογάν: Η Ευρώπη πρέπει να ευγνωμονεί την Τουρκία για το αέριο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις και πολλά άλλα θέματα.

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον Πούτιν και εξέφρασε την ικανοποίησή του που συναντήθηκε ξανά μετά από 17 ημέρες μετά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη. Σημειώνοντας ότι οι συναντήσεις που πραγματοποίησαν οι αντιπροσωπείες και των δύο χωρών στην Τουρκία ήταν καρποφόρες, ο Ερντογάν είπε: «Συζήτησαν πολλά θέματα στον πολιτικό, οικονομικό και εμπορικό τομέα και πιστεύω ότι τώρα βάλαμε ένα τέλος σε αυτό το θέμα. Θα ανοίξει μια πολύ διαφορετική σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας.Τόσο στην ενέργεια όσο και στη γραμμή της Μαύρης Θάλασσας, τα βήματα που έγιναν εδώ στη γεωργία και τα σιτηρά, τις διαπραγματεύσεις στον τουρισμό, τα βήματα που έγιναν σε σχέση με τις μεταφορές, καθώς και κάποια βήματα που έγιναν στην περιοχή, αυτά είναι τα βήματα που έγιναν από τις αντιπροσωπείες μας, αλλά σήμερα έχουμε αυτή τη διμερή συνάντηση με την Τουρκία και τη Ρωσία. Είναι πολύ σημαντική από την άποψη της αποκάλυψης του ρόλου που διαδραμάτισε η Τουρκία στην περιοχή», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments