Διεθνή

Κορωνοϊός: Ξεκίνησε αξιολόγηση για νέα έκδοση εμβολίου των Pfizer/BioNTech ο EMA

Κορωνοϊός: Ξεκίνησε αξιολόγηση για νέα έκδοση εμβολίου των Pfizer/BioNTech ο EMA

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Κορωνοϊός: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα [9/8] ότι ξεκίνησε την κυλιόμενη αξιολόγηση προσαρμοσμένου στις παραλλαγές της Covid-19 εμβολίου των Pfizer και BioNTech.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα [9/8] ότι ξεκίνησε την κυλιόμενη αξιολόγηση προσαρμοσμένου στις παραλλαγές της Covid-19 εμβολίου των Pfizer και BioNTech.

Το διδύναμο εμβόλιο στοχεύει δύο στελέχη του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19 , το αρχικό στέλεχος που εντοπίσθηκε στην Κίνα και τα υποστελέχη της Ομικρον BA.4/5, τα οποία αυτήν την στιγμή βρίσκονται πίσω από τις περισσότερες περιπτώσεις εκδήλωσης της νόσου.

Κυλιόμενη αξιολόγηση σημαίνει ότι ο EMA εξετάζει τα στοιχεία μόλις γίνονται διαθέσιμα και η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι την συγκέντρωση επαρκών δεδομένων για την επίσημη κυκλοφορία του εμβολίου.

Κορωνοϊός: Βρίσκει νέους τρόπους για να «ξεγλιστρήσει» από το αντιικό Paxlovid της Pfizer

Οι πωλήσεις του νέου αντιικού φαρμάκου Paxlovid της αμερικανικής εταιρείας Pfizer έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το χάπι έχει αποδειχτεί ότι μειώνει την πιθανότητα σοβαρής νόσου Covid-19. Υπάρχει, όμως, και μία πιο ανησυχητική όψη του νομίσματος: Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταλλαχθεί με τρόπους που τον καθιστούν λιγότερο ευάλωτο στο Paxlovid, όπως δείχνουν νέες εργαστηριακές μελέτες, σύμφωνα με το περιοδικό «Science».

Οι ερευνητές έχουν βρει μερικές από αυτές τις μεταλλάξεις στις νέες παραλλαγές του ιού που κυκλοφορούν στους ανθρώπους που μολύνονται, γεγονός που εγείρει ανησυχίες ότι είναι θέμα χρόνου οι γιατροί να χάσουν μία από τις καλύτερες θεραπείες κατά της Covid-19. Όπως το έθεσε ο ιολόγος Ντέιβιντ Χο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, «όταν ασκείς πίεση στον ιό, αυτός διαφεύγει».

Μολονότι αυτές οι νέες μεταλλάξεις διαφυγής ακόμη δεν έχουν εξαπλωθεί, ο Χο και πολλοί άλλοι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι απλώς ζήτημα χρόνου. «Δεδομένου του αριθμού των λοιμώξεων εκεί έξω, πρόκειται να συμβεί», δήλωσε ο Χο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments