Διεθνή

G7: Η Μόσχα θέτει σε κίνδυνο την Ζαπορίζια – Να επιστραφεί ο έλεγχος του πυρηνικού σταθμού στην Ουκρανία

G7: Η Μόσχα θέτει σε κίνδυνο την Ζαπορίζια – Να επιστραφεί ο έλεγχος του πυρηνικού σταθμού στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

G7: Η Ομάδα των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών [G7] κατηγόρησε σήμερα Τετάρτη [10/8] τη Μόσχα ότι «θέτει σε κίνδυνο» την ουκρανική περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η Ομάδα των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών [G7] κατηγόρησε σήμερα Τετάρτη [10/8] τη Μόσχα ότι «θέτει σε κίνδυνο» την ουκρανική περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος έχει καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα, και ζήτησε ο έλεγχος του πυρηνικού σταθμού να επιστρέψει στην Ουκρανία.

«Απαιτούμε από τη Ρωσία να επιστρέψει αμέσως στο νόμιμο κυρίαρχο ιδιοκτήτη του, την Ουκρανία, τον πλήρη έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», γράφει η G7 σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Γερμανία, η οποία προεδρεύει της ομάδας. «Ο συνεχιζόμενος έλεγχος του σταθμού από τη Ρωσία είναι αυτό που θέτει σε κίνδυνο την περιοχή», διαβεβαιώνει.

«Το ουκρανικό προσωπικό που εξασφαλίζει τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια πρέπει να συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του χωρίς να υφίσταται απειλές ούτε πιέσεις», εκτιμά ακόμη η G7.

Η Ομάδα των Επτά εκφράζει επίσης τη «βαθιά ανησυχία της για τη σοβαρή απειλή» που δημιουργεί ο ρωσικός στρατός για «την ασφάλεια» των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Η κατοχή των εγκαταστάσεων αυτών από τα στρατεύματα της Μόσχας «αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ενός ατυχήματος ή ενός πυρηνικού συμβάντος» και «θέτει σε κίνδυνο τον πληθυσμό της Ουκρανίας, των γειτονικών κρατών και της διεθνούς κοινότητας», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ουκρανία: 5,5 δισ. κέρδη από την απεμπλοκή των λιμανιών

Στα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχονται τα κέρδη για την Ουκρανία από την εφαρμογή των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης, γεγονός που αποτελεί πολύτιμη ανάσα για την ουκρανική οικονομία που ασφυκτιά λόγω του πολέμου, με βάση πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Ζελένσκι.

Πιο συγκεκριμένα, το συνολικό οικονομικό κέρδος από την επανέναρξη των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων μέσω ουκρανικών θαλάσσιων λιμανιών εκτιμάται σε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Περίπου 2 εκατομμύρια τόνοι αγροτικών προϊόντων πρόκειται να εξάγονται σε μηνιαία βάση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας, τα πρόσθετα έσοδα από τις εξαγωγές από τη μεταφόρτωση ουκρανικών γεωργικών προϊόντων σε θαλάσσια λιμάνια υπολογίζονται σε 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια ή περίπου το 30% του συνόλου των εξαγωγών της Ουκρανίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments